Κόκκινος συναγερμός: το οικονομικό επιτελείο διέθεσε για ακόμη έναν μήνα το ποσό που απαιτείται για να συγκρατηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως τα νούμερα είναι αμείλικτα.
Ο μόνιμος μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάστηκε με πρόβλεψη ότι η μέση τιμή του αερίου θα κινηθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ. Και το αέριο είναι σήμερα στα 270 ευρώ. Αν κάνουμε αναγωγή σε επίπεδο έτους, η χρηματοδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος -και πάλι χωρίς να αποφεύγονται οι πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς και θα μετακυλήσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή- απαιτεί περίπου 24 δις. ευρώ. Από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, εισέφεραν τον Αύγουστο περίπου 30 εκατ. ευρώ την ημέρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Να ανέβει το ποσό στα 40 εκατ. ευρώ λόγω και της αύξησης των τιμών; Προκύπτουν περίπου 1,2 δις. ευρώ. Να συγκεντρωθούν και 80-90 εκατ. ευρώ από τους ρύπους; Και άλλα 30 εκατ. ευρώ από την νέα εισφορά που ανακοινώθηκε χθες; Φτάνουμε στα 1,4 δις. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι τα τεράστια ποσά θα καταβάλλονται κανονικά και ότι θα αποφευχθεί το ατύχημα.
Μένει για τον κρατικό προϋπολογισμό να εισφέρει με ένα ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ειδικά για τον Σεπτέμβριο θα είναι μεγαλύτερο και θα φτάσει στα 700-800 εκατ. ευρώ αλλά για συγκυριακούς λόγους (μειωμένη απόδοση ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). Ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ τον μήνα σημαίνουν πρόβλεψη 3,6 δις. ευρώ για ένα εξάμηνο μέσα στο 2023 ή 7,2 δις. ευρώ για ολόκληρο το έτος.
Πόροι για να χρηματοδοτηθεί αυτή η δαπάνη και ταυτόχρονα να παραχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να στηριχθούν τα νοικοκυριά για το αυξημένο κόστος της θέρμανσης και της διατροφής δεν είναι εύκολο να υπάρξουν.