Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία- Τρία self test για μαθητές και...

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία- Τρία self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.

“Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου”, τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία πρόσθεσε πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων θα διατεθούν τρία δωρεάν self test. 

Αναλυτικά, από τις 10 Ιανουαρίου, θα ισχύουν τα εξής

-Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου. Τρία δωρεάν self test.

-Τα δωρεάν 2 εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους καθηγητές

-Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid και ένα self test, συν τα δύο self test. Οι εμβολιασμένοι τρία self test σε μία εβδομάδα.

-Η ακύρωση των εκδρομών και όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ισχύουν κανονικά.

Για τους εκπαιδευτικούς

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:

-Δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

-Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Αλλαγές στην έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης

Την αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας τα εξής:

-όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

-όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

-για τους εργαζομένους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια αρκεί το θετικό rapid test.