Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνθρώπινο Κεφάλαιο & AI: Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Εργασία του...

Ανθρώπινο Κεφάλαιο & AI: Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Εργασία του Αύριο

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη τεχνολογική εξέλιξη. Πρόκειται για μια βαθιά μεταβολή στον τρόπο που εργαζόμαστε, παράγουμε και οργανώνουμε την κοινωνία μας. Αυτή η νέα πραγματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στο Delphi Economic Forum, μέσα από το πάνελ που διοργάνωσε η PeopleCert. Η τεχνητή νοημοσύνη παύει να λειτουργεί ως απλό εργαλείο και αναδεικνύεται πλέον ως ο καταλύτης για μια νέα, υβριδική εποχή στην εργασία.

Ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και CEO της PeopleCert, ως συντονιστής της συζήτησης, έθεσε από την αρχή το κρίσιμο ερώτημα:

Πώς θα σχεδιάσουμε ένα μοντέλο συνύπαρξης ανθρώπου και μηχανής που να οδηγεί σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και πραγματική πρόοδο;

Αναδεικνύοντας τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια μαζική, στοχευμένη και διαρκή επένδυση στις δεξιότητες. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι κατά βάση μια οικονομία υπηρεσιών, χωρίς βαριά βιομηχανία, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε, ότι η Ελλάδα διαθέτει ως κύριο συγκριτικό της πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς, η επένδυση στις δεξιότητες δεν αποτελεί απλώς ανάγκη, αλλά μονόδρομο στρατηγικής σημασίας.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ως χώρα απλός παρατηρητής αυτής της παγκόσμιας αλλαγής — πρέπει να είμαστε ενεργός πρωταγωνιστής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

«Η συνεργασία ανθρώπινου ταλέντου και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 3,4% ετησίως — ένα πραγματικό game changer για την ελληνική οικονομία.»

Σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς αυτόν, διαμορφώνοντας ένα νέο, υβριδικό μοντέλο εργασίας που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών.

Η συζήτηση ανέδειξε τέσσερις διαφορετικές οπτικές για τη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από ένα ισχυρό και πολυδιάστατο πάνελ:

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ανέδειξε τον ρόλο του κράτους ως στρατηγικού επιταχυντή της ψηφιακής μετάβασης και εγγυητή μιας δίκαιης τεχνολογικής προσαρμογής. Όπως τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο Δημόσιο — αρκεί η μετάβαση να συνοδευτεί από επένδυση στις δεξιότητες, από τη βάση.

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, υπογράμμισε:

-Την ψηφιοποίηση όλων των χρήσεων καρτελών ενσήμων, η οποία ήδη υλοποιείται και σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα; Σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

-Την ανάγκη για εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία, με ενίσχυση της τεχνολογικής παιδείας ήδη από το νηπιαγωγείο.

-Την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στο Δημόσιο μέσα από συνεχή προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling και reskilling), τα οποία συνδέονται με τη σταδιακή εφαρμογή τεστ υψηλών δεξιοτήτων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ξεκινώντας με την επιλογή 600 στελεχών σε θέσεις ευθύνης, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της δίκαιης τεχνολογικής μετάβασης, υπογραμμίζοντας πως, χωρίς σχέδιο και συμπερίληψη, η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να δημιουργήσει νέες κοινωνικές ανισότητες. «Όλα αλλάζουν, έχουμε προχωρήσει αρκετά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ανέδειξε τη ριζική αλλαγή που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τραπεζικό τομέα, πέρα από την απλή ψηφιοποίηση. Όπως υπογράμμισε: «Μετασχηματιζόμαστε από πάροχοι προϊόντων σε ευφυείς οργανισμούς που προβλέπουν και καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών σε πραγματικό χρόνο.Σε αυτό τον νέο κόσμο, ο πυρήνας του banking μετατοπίζεται από το προϊόν στην εμπειρία, από τη μεμονωμένη εξυπηρέτηση στο να προβλέπουμε τις αναγκες του πελάτη.

Η Alpha Bank, πρώτη στην Ελλάδα, έχει θέσει σε λειτουργία ψηφιακό βοηθό για τους εργαζομένους, μειώνοντας το φόρτο εργασίας και ενισχύοντας την ταχύτητα εξυπηρέτησης. Παράλληλα, αξιοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης για την παροχή προσωποποιημένων προτάσεων στους πελάτες, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας AI-powered τράπεζας με ανθρώπινο πρόσημο.

Με το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που λειτουργεί με αλγόριθμους AI, ο Όμιλος TITAN αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον concept, αλλά παρόν στη βιομηχανική πράξη. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος TITAN η χρήση της AI στη γραμμή παραγωγής επέτρεψε στον Όμιλο να μειώσει το χρόνο ανταπόκρισης από τρία χρόνια σε ελάχιστους μήνες.

Εκτός από την τεχνολογία, ο Παπαλεξόπουλος στάθηκε στην παράλληλη επένδυση στους ανθρώπους, υποστηρίζοντας ότι η καινοτομία χωρίς ενδυνάμωση δεν είναι βιώσιμη. Το βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας μπορεί – και πρέπει – να λειτουργήσει ως κόμβος εφαρμογής και εξαγωγής AI λύσεων.

Ο CEO της EY Ελλάδος , Γιώργος Παπαδημητρίου, προσέφερε μια διεθνή οπτική, σημειώνοντας ότι η ψηφιακή ωριμότητα στην Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς Πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ένα μεμονωμένο τεχνολογικό βήμα— και όχι ως ολιστικό επανασχεδιασμό διαδικασιών, κουλτούρας και στρατηγικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα ως κρίσιμου παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας ενός ψηφιακού έργου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, «οι άνθρωποι – και όχι η τεχνολογία – είναι ο συχνότερος λόγος αποτυχίας ενός μετασχηματισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε σε πρόσφατη μελέτη του Harvard, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος με πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο παραγωγικός από μια ολόκληρη ομάδα χωρίς αυτή την υποστήριξη. Το συμπέρασμα είναι σαφές: η πρόσβαση στα σωστά εργαλεία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε και αποδίδουμε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έρευνα της EY με την οποία η νέα γενιά, παρά την ψηφιακή της εξοικείωση, χρειάζεται σημαντική υποστήριξη για να κατανοήσει τις κοινωνικές, ηθικές και επαγγελματικές διαστάσεις της AI.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ