don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ανησυχούν οι Ρώσοι χαλυβο-αλουμινάδες, η συμφωνία Κοπελούζου-ΔΕΗ, οι… διασωθέντες, η επιστροφή του δόκτορα στα τραπεζικά, τα free float, ενισχύεται η Energean Plc, το deal του Conrad Hotel και η “νέα Βαράγκης”

*Εξ’ αρχής η στήλη, το DeA, είχε ξεκαθαρίσει πως σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα περιοριστεί στα του follow the money. Ωστόσο, μόνο μία εκτίμηση για τις απαιτήσεις της Μόσχας για να σταματήσει τη στρατιωτική δράση. Σαν να ζητούσε λ.χ. η Άγκυρα την ανεξαρτησία των 3 νομών του Έβρου, την αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου και την (συνταγματική) αποδοχή όρων “φινλανδοποίησης”. Αυτά τα ολίγα, επειδή πολλά επιεικώς ταπεινωτικά ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες.

*Απλή παράθεση και μόνον 3-4 δεικτών επιβεβαιώνει την πολλαπλάσια ζημιά που υφίσταται η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ. DAX με απώλειες 19,05%, FTSE100 με 5,57% και S&P500 με 10,50%. Η “ηπειρωτική Ευρώπη” την πληρώνει περισσότερο από τις ΗΠΑ, ενώ το Λονδίνο- κυρίως χρηματοοικονομικό/ναυτιλιακό κέντρο- συγκριτικά πολύ λιγότερο.

*Δεν είναι τυχαία ονόματα, ο λόγος για τους Ολεγκ Ντεριπάσκα (RusAl) και Βλαντιμίρ Λίσιν (NLMK) που ζητούν τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης, με τον πρώτο να προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα είναι εντελώς διαφορετική.

*Συμφωνία Κοπελούζου- ΔΕΗ για προμήθεια αερίου σε τιμές που το αγόρασε από την Gazprom (και όχι αγοράς). Διετής η συμφωνία, ξεκινά από φέτος με πρόβλεψη για ανανέωσής της. 

*Μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ) διασώζονται από τις σαρωτικές πωλήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ξεχωρίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με 11,74% από την αρχή του έτους. Στον όμιλο, φέρεται πως έχει αναλάβει ενεργό ρόλο ο Γιάννης Λάτσης, με την παραίνεση του πατέρα του Σπύρου να καταστήσει την Αθήνα σημείο αναφοράς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δρ, καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως συμπεριλαμβάνεται και επάνοδος στο banking. Ειδικότερα στο neo banking, βάσει και της πρότερης συμμετοχής του LatsCo στο εγχείρημα της Viva Wallet, απ’ όπου το family fund βγήκε με διψήφιες υπεραξίες. 

*Είναι και τα free float, που μετοχές του ομίλου Φέσσα παρουσιάζουν-συγκριτικά- καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips. Ενδεικτικά, την Παρασκευή η μετοχή της Quest Holdings διόρθωσε 1,20% στα 18,08 ευρώ και της BriQ 1,43 στα 2,07 ευρώ. Στη μεν πρώτη Θεόδωρος Φέσσας και Ευτυχία Κουτσουρέλη ελέγχουν από 50,02% και 25,25% του μ.κ αντίστοιχα. Στη δε δεύτερη από 37,6% και 16,8% του μ.κ της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. 

*Από τους ευνοημένους της συγκυρίας ο Μαθιός Ρήγας, καθώς η εκτίναξη των τιμών (και) φυσικού αερίου ενισχύουν τα αποτελέσματα εταιρειών όπως η Energean Plc. Εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διεθνής εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο (80% του portfolio) έχει φθάσει να αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ. Συγκριτικά τα ΕΛΠΕ αποτιμώνται 3,08 δισ., η Motor Oil 1,51 δισ. Το παράδοξο της υπόθεσης; η Energean έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στα της εγχώριας επιχειρηματικότητας (ενώ δεν είναι εισηγμένη στο ΧΑ) παρά την τεράστια οικονομική ενίσχυση, που έλαβε από το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα από τον Αύγουστο του 2021 η διοίκηση προσπάθησε να διακόψει την παραγωγή κατηγορώντας τους εργαζομένους, προχώρησε σε περικοπές 50%, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα (21 Δεκεμβρίου) μετά από σχετικό αίτημα η Ελληνική Αστυνομία παρενέβη στον χώρο ανεφοδιασμού στον Πρίνο Καβάλας. Κύριο project αυτή την περίοδο η αξιοποίηση του κοιτάσματος Karih στο Ισραήλ, που πρόσφατα συνδέθηκε με το δίκτυο μεταφοράς της κρατικής IsraelNGL. 

*Απ’ ότι φαίνεται ο Νίκος Βαρβέρης τα συμφώνησε με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, για το ex Hilton μελλοντικό Conrad Hotel (εγκαίνια 2024). Δεν είναι και μικρό το deal. 

*Απ’ ότι φαίνεται αίσιο τέλος έχει η προσπάθεια του Μάριου Κυριάκου να αναλάβει και-τύποις- τη διαχείριση της Βαράγκης. O ex KPMG, είναι γνωστό στην αγορά, πως είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα τη διάσωση και λειτουργία της ιστορικής εταιρείας επίπλων. Ωστόσο η εισηγμένη οδεύει προς πτώχευση, με συνέπεια οι επενδυτές να χάνουν τα χρήματα τους. Τα σημαντικά κεφάλαια, πέραν της εταιρείας που ίδρυσαν χάνουν και οι της οικογένειας Βαράγκη. Στην περίπτωση Βαράγκη να σημειωθεί, πως άλλοι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι έτυχαν πολύ καλύτερης αντιμετώπισης παρότι δεν είχαν βάλει… ευρώ από την τσέπη τους για να διασώσουν τις εταιρείες τους. Από τα πολλά περίεργα (;) της ευνοϊκής μεταχείρισης που ενίοτε δείχνουν οι τράπεζες προς επιχειρηματίες κ.λ.π παράγοντες. Η “νέα Βαράγκης” υπό διαφορετικό εταιρικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς λειτουργεί τη μονάδα στο Σχηματάρι, απασχολώντας 30 εργαζόμενους.

*Πολλά σενάρια και ιστορίες για…δράκους κυκλοφορούν τελευταία για τον ΟΤΕ με αφορμή το ποσοστό της Deutsche Telekom, που πλησιάζει το 50% του μ.κ. Μέχρι και… έξοδο από το Χρηματιστήριο “βλέπουν” ορισμένοι, μετά από Δημόσια Προσφορά των Γερμανών. Ωστόσο επειδή ο ΟΤΕ είναι ο ΟΤΕ και επενδυτικά/χρηματιστηριακά είναι ο πρώτος τη τάξει όμιλος εισηγμένος στο ΧΑΑ με αποτίμηση 7,62 δισ. καλό θα ήταν είτε η διοίκηση του Οργανισμού να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει τη διευκρίνιση των προθέσεων της διοίκησης. 

*Το μείον 7,99% της Παρασκευής και συνολικά το μείον 15,44% σε μόλις μία εβδομάδα για την Cenergy Holdings φαίνεται να πηγαίνει λίγο πίσω τις ανακοινώσεις με την δανέζικη Orsted. Υποθέτω, πως οι σχέσεις Χρήστου Ηλιάδη-αδελφών Στασινόπουλου έχουν καλώς, όπως προ εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

*Η JP Morgan συμβουλεύει πελάτες της να αγοράσουν Ρωσικά ομόλογα τώρα που οι τιμές τους έχουν πιάσει πάτο. H Lukoil είναι μεταξύ των… υψηλών συστάσεων. Γίνεται αντιληπτό πως, όπου να’ναι η ιστορία τελειώνει, με κερδισμένους τους ραντιέρηδες.

*Με πολύ απλά λόγια, η γερμανική κυβέρνηση δια του καγκελάριου, υποστήριξε ότι οι εξαγωγές του ρωσικού αερίου και του πετρελαίου πρέπει να μείνουν εκτός κυρώσεων διότι το να καλύψει η Ευρώπη (σ.σ και ειδικά η Γερμανία) το κενό που θα δημιουργηθεί από άλλες πηγές ενέργειας, δεν είναι εύκολο και θέλει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο εισβολέας θα εξακολουθήσει να πληρώνεται από αυτούς που του επιβάλλουν τις οικονομικές κυρώσεις για να μην μείνουν οι λαοί αυτών που επιβάλλουν τις κυρώσεις χωρίς θέρμανση, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Και με πόσα χρήματα θα πληρώνουν τη Ρωσία; Παραθέτουμε στοιχεία Δεκεμβρίου 2021. Υπενθυμίζουμε ότι είναι… ανεπίκαιρα, καθώς οι τιμές στην ενέργεια του Δεκεμβρίου δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Μόνο τον Δεκέμβριο, η Ρωσία πούλησε στο εξωτερικό προϊόντα αξίας 57,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ετήσιο ποσοστό αύξησης να φτάνει στο… 60%. Όσο για ολόκληρο το 2021, οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν στα 493 δισεκατομμύρια δολάρια με ποσοστό αύξησης 45%. Τι εξάγει η Ρωσία; Το 60% της αξίας των εξαγωγών είναι καύσιμα και ενέργεια. Αν ήδη οι τιμές στην ενέργεια είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτές που είχαμε στο τέλος του 2021 (σ.σ για το φυσικό αέριο είναι ξεκάθαρα υπερδιπλάσιες), τότε και όλες τις εξαγωγές να μπλοκάρουν των ρωσικών προϊόντων πλην καυσίμων (σ.σ που και πάλι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τα σιτηρά), η Ρωσία θα εξακολουθήσει να εισπράττει τουλάχιστον 40-50 δις. δολάρια σε μηνιαία βάση, ενδεχομένως και περισσότερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η λίστα με τους καλύτερους πελάτες της Ρωσίας. Η Κίνα είναι πρώτη με 12%, η Γερμανία δεύτερη με 9%, η Ολλανδία 3η με 8,4%, η Ιταλία 4η με 5,8% και Λευκορωσία 5η με 4,7%. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει προϊόντα συνολικής αξίας 188 δις. ευρώ από τη Ρωσία σε ετήσια βάση και ακολουθεί η Κίνα με 68 δις. ευρώ. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask