Την ανησυχία τους για τις τρέχουσες προτάσεις που συζητούνται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), εξέφρασες κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές.
Έξι από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με επικεφαλής τον Όμιλο Αγγελικούση, προειδοποίησαν ότι οι τρέχουσες προτάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποστήριξη καινοτόμων προγραμμάτων για χαμηλού άνθρακα καύσιμα και στον διπλασιασμό του κόστους καυσίμων.
Αυτή η παρέμβαση έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες και την απειλή για οικονομικά αντίποινα κατά των μελών του IMO που υποστηρίζουν την επιβολή παγκόσμιου φόρου άνθρακα.
Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τις GasLog του Πήτερ Λιβάνου, Latsco της οικογένειας Λάτση, Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, TMS του Γιώργου Οικονόμου και Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση-Κανελλάκη.
Μιλώντας εκ μέρους των εφοπλιστών, η Μαρία Αγγελικούση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Αγκελικούση, δήλωσε στο TradeWinds: «Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το MEPC 83 υπογραμμίζει τις προκλήσεις της προώθησης άγνωστων και μη δοκιμασμένων εναλλακτικών λύσεων, ενώ παράλληλα απαιτούνται τεράστια ποσά, της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων ή και περισσότερων ετησίως, ως συνέπεια των υπερβολικά επιθετικών και μη ρεαλιστικών προτάσεων του GHG για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.»
Η ίδια πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα σοβαρό εμπορικό πόλεμο, αυτή είναι μια ατυχής στιγμή για να διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις.»
Οι Έλληνες εφοπλιστές προειδοποίησαν ότι το σύστημα SU/RU με τιμές από 50 δολάρια έως 600 δολάρια ανά τόνο ισοδύναμου CO2 θα προκαλέσει τεράστιο κόστος στον κλάδο και επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη σημαίνει σε διπλασιασμό του κόστους καυσίμων για τα συμβατικά πλοία μέχρι το 2030 ή τετραπλασιασμό του μέχρι το 2040, με τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τον IMO να φτάνουν τα 100 δισ. δολάρια ή και περισσότερα, σημαντικά πάνω από το απαιτούμενο”.