Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων- Τι συμβαίνει με τη νέα υπο-παραλλαγή...

Ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων- Τι συμβαίνει με τη νέα υπο-παραλλαγή “Όρθρος”

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση των ιώσεων που χτυπά κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους και έχει ως συνέπεια τον συνωστισμό στα επείγοντα των νοσοκομείων, την ώρα που φάρμακα πρώτης γραμμής, όπως αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Ειδικότερα, η γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και αδενοϊοί είναι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε έξαρση σε παιδιά, κυρίως μικρότερων ηλικιών και κατ’ επέκταση σε όλη την οικογένεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ήδη αυξημένη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε δύο εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού αλλά και της γρίπης.

Η υποπαραλλαγή Κράκεν

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες τα δύο χαρακτηριστικά της παραλλαγής Κράκεν (επιστημονική ονομασία: ΧΒΒ.1.5) που είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και η διαφυγή από την ανοσία. Ωστόσο, θεωρείται χαμηλής επικινδυνότητας για τον γενικό πληθυσμό αλλά είναι επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια έξαρση ιώσεων, η οποία ωστόσο πάντα υπήρχε αυτή την εποχή, απλά λόγω του Covid με τα μέτρα και τις μάσκες, απέτρεψαν την παρουσία των υπόλοιπων λοιμώξεων πέραν του κοροναϊού. Τώρα που δεν υπάρχουν μέτρα, επέστρεψαν και οι ιώσεις. Είναι σε έξαρση οι ιώσεις τον τελευταίο καιρό, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο MEGA, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Από τις υπάρχουσες ιώσεις μόνο για τον κοροναϊό και τη γρίπη έχουμε εμβόλια και από τον Μάιο θα έχουμε και για τον RSV. Τα εμβόλια μπορούμε να τα κάνουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα. Το βασικό εμβόλιο της γρίπης έχει επικαιροποιηθεί και είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές», πρόσθεσε.

Η υποπαραλλαγή Όρθρος

Ωστόσο, μετά την υποπαραλλαγή Κράκεν εντοπίστηκε στην Ελλάδα και η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, «Όρθρος» (επιστημονική ονομασία: CH.1.1).

Ο «Όρθρος», η υποπαραλλαγή CH.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

Τώρα, η υποπαραλλαγή Όρθρος εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε σήμερα (19.1.2023) Παρασκευή. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή CH.1.1 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα, την εβδομάδα από 9 Ιανουαρίου έως 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι και η υποπαραλλαγή Κράκεν εντοπίστηκε σε κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα, που σημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ακόμα ένα.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA (Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας της Βρετανίας) υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (η Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (δηλαδή ο Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Καμία ανησυχία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η υποπαραλλαγή αυτή (Όρθρος) είναι λιγότερο μεταδοτική απ’ό,τι η Κράκεν και δε χρειάζεται να προκαλεί πανικό. Ο ίδιος σημείωσε πως το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στη χώρα μας, δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Με την “Κράκεν” μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον “Όρθρο” δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι αυξημένοι θάνατοι και οι διασωληνώσεις «πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε, όχι να μας τρελάνει, να μας κινητοποιήσει».