Δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα για το ΕΣΥ καθώς εκατοντάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί συμμετείχαν από το πρωί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πολλά νοσοκομεία που εργάζονταν για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν τα πρώτα έγγραφα αναστολής εργασίας σε αρκετούς ανεμβολίαστους. Η πράξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, κλιμακώνει τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που ωστόσο είναι υπέρ του εμβολιασμού όχι όμως της υποχρεωτικότητας.
Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ που έχει προκηρύσσει για αύριο Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα καλεί τα μέλη της στις 11.00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
Τι δείχνουν οι αριθμοί των ανεμβολίαστων
Ωστόσο οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τελικά τα κενά που αναμένεται να δημιουργούν δεν είναι πολλά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος εκτιμάει ότι οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 10.000 σε σύνολο 95.000 υγειονομικών που εργάζονται στο ΕΣΥ.
Οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%, το νοσηλευτικό προσωπικό 80-85% ενώ και υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό 75%.
Το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα Κέντρα Υγείας υπολογίζεται σε 3% με 5%, ενώ στα νοσοκομεία κυμαίνεται από 7% έως 9,5%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στο Νοσοκομείο Αττικόν από τους 1.879 εργαζομένους οι ανεμβολίαστοι δεν φτάνουν τους 90.
Επίσης από τις 6.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων της Κρήτης οι ανεμβολίαστοι είναι 500.
Δεν είναι τυχαίο που στο υπουργείο Υγείας μιλούν εδώ και μέρες για «διαχειρίσιμη κατάσταση». Απόδειξη το γεγονός ότι έως το μεσημέρι δεν είχαν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει επιφέρει στη δημόσια υγεία η πανδημία του κορωνοϊού και έχει εμπιστευτεί την επιστήμη όπως εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.