Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑνεβάζει ταχύτητα η χρήση του 5G παγκοσμίως

Ανεβάζει ταχύτητα η χρήση του 5G παγκοσμίως

Την εκρηκτική άνοδο της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια με αφορμή και την πανδημία επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του «Ericsson Mobility Report», επισφραγίζοντας μάλιστα τον καταλυτικό ρόλο που παίζει σε αυτό η γρήγορη ανάπτυξη αλλά και υιοθέτηση από τους καταναλωτές της πέμπτης γενιάς δικτύων, ευρύτερα γνωστής κι ως 5G.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ericsson Mobility Report» η κίνηση δεδομένων μέσω κινητού έχει αυξηθεί σχεδόν 300 φορές από το 2011, την χρονιά που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η έκθεση. Μόνο κατά την διάρκεια του 3ο τριμήνου του τρέχοντος έτους μάλιστα, διακινήθηκαν μέσα από τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, περισσότερα δεδομένα από όσα διακινήθηκαν ποτέ από το ξεκίνημα των κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2016.

Οι μισές συνδρομές κινητών θα είναι 5G έως το 2027

Η άνοδος αναμένεται μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια χάρη στην στροφή που κάνει ο πλανήτης στα δίκτυα 5G. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης μέσα στην επόμενη πενταετία (ως το τέλος του 2027) οι συνδρομές 5G θα φτάσουν τα 4,4 δισεκατομμύρια, θα αντιστοιχούν δηλαδή περίπου στο ήμισυ του συνόλου των συνδρομών κινητών επικοινωνιών εκείνη την χρονική στιγμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 5G αποτελεί την ταχύτερα υλοποιούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα και παρά την πρόσφατη ενεργοποίησή του μέχρι το τέλος του 2021 οι συνδρομές της πέμπτης γενιάς κινητών επικοινωνιών αναμένεται να φτάσουν τα 660 εκατομμύρια. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2021 προστέθηκαν παγκοσμίως περί τα 98 εκατ. συνδρομές 5G, σε σύγκριση με 48 εκατομμύρια νέες συνδρομές 4G.

«Τροφοδότης» της αύξησης αυτής τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και τις επόμενες αποτελεί σίγουρα η αύξηση της κάλυψης των δικτύων. Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2021 τα δίκτυα 5G υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Την συνθήκη συνεπικουρεί και η αύξηση της ζήτησης σε Κίνα και Βόρεια Αμερική

«Επιταχυντής» τα 5G smartphones

Βασική είναι ωστόσο και η συμβολή των συμβατών με το 5G smatphones, η τιμή των οποίων ακολουθεί την τρέχουσα χρονιά φθίνουσα πορεία. Να θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο οι συσκευές μεσαίας κατηγορίας τιμής συμβατές με το 5G ήταν πολυάριθμες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα η αύξηση της διαθεσιμότητας τέτοιων συσκευών σε καλύτερη τιμή πραγματοποιείται πολύ ταχύτερα από την προηγούμενη τεχνολογία δικτύων 4G LTE. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το 2011, η ανάπτυξη των δικτύων 4G LTE υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργία 5,5 δισεκατομμυρίων νέων συνδέσεων smartphones παγκοσμίως, συμβάλλοντας στο να διατεθούν στην αγορά περισσότερα από 20.000 διαφορετικά μοντέλα συσκευών 4G. Ωστόσο ο τεχνολογικός κύκλο ζωής των συσκευών στην περίπτωση του 5G είναι πολύ πιο πρώιμος, με τα κινητά 5G ήδη να αντιπροσωπεύουν σήμερα το 23% του συνολικού παγκόσμιου αριθμού κινητών, σε σύγκριση με το μόλις 8% των κινητών 4G στο αντίστοιχο σημείο του κύκλου ζωής τους.

Αυξάνεται ραγδαία η κατανάλωση δεδομένων μέσω κινητών

Ο ταχύτατος ρυθμός μεταβολής της φύσης των συνδέσεων κινητών επικοινωνιών συμβάλλει στη συνεχόμενη αύξηση της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η αύξηση της κίνησης δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών έφτασε στο 42% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 78 exabytes (EB) δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης που παράγεται από υπηρεσίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA).

Όσο για τις νέες προβλέψεις αποκαλύπτουν ότι η συνολική κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών είναι πιθανό να φθάσει τα 370 ΕΒ μέχρι το τέλος του 2027. Την ίδια χρονιά το 5G αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% όλων των συνδρομών κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως – καλύπτοντας το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού και μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones μέχρι το 2027.

Αντίστοιχη αύξηση γνωρίζει και το ευρυζωνικό IoT το οποίο έχει πλέον αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 47% όλων των συνδέσεων IoT μέσω κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2021, σε σύγκριση με το 37% για το 2G/3G και το 16% για τις τεχνολογίες Massive IoT (NB-IoT και Cat-M).

Οι νέες προβλέψεις επιβεβαιώνουν την γρήγορη επιτάχυνση υλοποίησης συνδέσεων massive IoT τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων χρήσης, όπως π.χ. φορητές συσκευές e-health, παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων εφοδιαστικών αλυσίδων, παρακολούθηση περιβαλλοντικών μεγεθών και έξυπνοι μετρητές, καθώς και έξυπνες συσκευές καταγραφής και παρακολούθησης της βιομηχανικής παραγωγής. Οι συνδέσεις massive IoT προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν το 51% όλων των συνδέσεων IoT μέσω κινητών επικοινωνιών έως το 2027.

Κατά την ίδια προβλεπόμενη περίοδο, οι συνδέσεις Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης – FWA, εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστούν – από 88 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να φτάσουν περίπου 230 εκατομμύρια το 2027, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές τις συνδέσεις αναμένεται να μεταφέρονται μέσω δικτύων 5G.

«Οι κινητές επικοινωνίες είχαν απίστευτο αντίκτυπο στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν κοιτάμε μπροστά, στο 2027, τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών θα αποτελούν πιο αναπόσπαστο κομμάτι από ποτέ στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε, ζούμε και εργαζόμαστε. Η τελευταία μας έκθεση “Ericsson Mobility Report” δείχνει ότι ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνεται, με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fredrik Jejdling, Executive Vice President και Head of Networks της Ericsson.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ