Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑναμφισβήτητη η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στις θάλασσες

Αναμφισβήτητη η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στις θάλασσες

Ως αναμφισβήτητη χαρακτήρισε την κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στις θάλασσες η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Μελίνα Τραυλού στην ομιλία της στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση ΕΕΕ.

«Η κυριαρχία μας στις θάλασσες είναι αναμφισβήτητη. Όπως αναμφισβήτητη είναι η ιστορική προσαρμοστικότητα μας σε κάθε νέα τάξη πραγμάτων. Που για εμένα, οφείλεται στην ενότητα, στην ατομική και συλλογική δυναμική μας και, βέβαια, στην μακροχρόνια τεχνογνωσία μας. Θεμελιακός εγγυητής της παγκόσμιας ναυτιλίας, παραμένει η ναυτιλία μας με τα 5.500 πλοία, η ηγέτιδα ναυτιλία των Ελλήνων. Θεματοφύλακας της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών», τόνισε η κα Τραυλού.

Η ελληνική ναυτιλία εκπροσωπεί το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 60% της ευρωπαϊκής.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχει:
το 25% του στόλου μεταφοράς χύδην φορτίου,
το 31% του στόλου δεξαμενοπλοίων,
το 23% του στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),
το 16% του στόλου μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου,
καθώς και το 8% του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελέγχει
το 80% των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου,
το 80% των πλοίων LNG
και το 70% των δεξαμενοπλοίων.

Έσοδα 20 δισ. από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022

Μάλιστα, αναφερόμενη στη σημασία της ναυτιλίας για την Ελλάδα, σχολίασε πως «η ναυτιλία μας είναι το παγκόσμιο σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας μας. Είναι ένα εθνικό, υπερκομματικό κεφάλαιο, στρατηγικής σημασίας, με καταγεγραμμένα οφέλη για την οικονομία της πατρίδας μας. Κι εδώ τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. 20 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα της χώρας μας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022 και εκατοντάδες χιλιάδες οι θέσεις εργασίας, που προέρχονται από τις επενδύσεις μας, τόσο στην ναυτιλία, όσο και σε άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας».

“Πράσινη ναυτιλία”

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον στόχο της «πράσινης ναυτιλίας». Στόχος, στον οποίο η ελληνική ναυτιλία είναι προσηλωμένη, θέτοντας, ωστόσο, δύο αδιαπραγμάτευτες παραμέτρους:

«Πρώτον, απαιτείται η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων μερών στην αλυσίδα της ναυτιλιακής δραστηριότητας, όπως οι παραγωγοί ενέργειας, οι κατασκευαστές μηχανών, τα ναυπηγεία. Και δεύτερον, και πάνω από όλα, απαιτείται η εγγύηση της ασφάλειας των ναυτικών και των πλοίων. Το μήνυμά μας είναι σαφές, Safety First. Μια παράμετρο που εμείς τοποθετήσαμε στην παγκόσμια ατζέντα, αφού κανείς δεν ακουμπούσε αυτό το ζωτικό θέμα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ