Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες η Moody's- Θετικές οι προοπτικές

Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες η Moody’s- Θετικές οι προοπτικές

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντίστοιχο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2, ενώ οι προοπτικές και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτίωση της ποιότητας των περουσιακών τους στοιχείων και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν δημιουργία νέων προβληματικών δανείων εξαιτίας της πανδημίας.

«Οι σημερινές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους (BCA)», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Παρ ‘όλα αυτά, όπως αναφέρει ο οίκος, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, λόγω του ύψους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεις (DTC) στη δομή του κεφαλαίου, καθώς και από την πρόκληση να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και το κόστος κινδύνου, καθώς και να βελτιώσουν την κερδοφορία, περιορίζοντας τα έξοδα και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ