*Στο επίκεντρο τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου, με την Morgan Stanley να ανακοινώνει αύξηση 32% στα μεγέθη- 3,2 δισ.$-. Ενισχυμένα από την ανάκαμψη της επενδυτικής τραπεζικής και την άνοδο των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Tα καθαρά κέρδη τρίτου 3μηνου του ομίλου ενισχύθηκαν από 2,4 δισ. $δ το 2023, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τόσο συνολικά όσο και για τα επιμέρους τμήματα.
*Ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών μειώθηκε 0,4% τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,3%. Πρόκειται για τον δεύτερο σερί μήνα που καταγράφεται πτώση στις τιμές των εισαγωγών, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 0,1%. Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδος.
*Συνεδρίαση αναμονής στα ευρωπαϊκά, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ (16-17/10). Σήμερα, στο επίκεντρο η ομιλία Λαγκάρντ. Η μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β έχει προεξοφληθεί, ενσωματωθεί το ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστεί η Γαλλίδα την συνέχεια. Στις τελευταίες αναρτήσεις της DeA έγινε λεπτομερής ανάλυση των προβλημάτων που χρήζουν αποτελεσματικής διαχείρισης, από την πρώτη συνεδρίαση Ιανουαρίου 2025.
*Στα καθ’ ημάς, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με υπερίσχυση αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεύτερη σερί “ανάσα” για τους long, απαραίτητη μετά την αισθητή διόρθωση από τα “τοπικά υψηλά” προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
*Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος, με 3 στις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο. Περισσότερες συναλλαγές μεν στη μετοχή της Εθνικής (στα 7,356 ευρώ, μείον 0,26%) αλλά αυξημένες και σε Πειραιώς (στα 3,81 με 1,60%), Eurobank (στα 2,016 με 1,56%) και Alpha Bank (στα 1,5175 με 0,70%). Για ακόμη μία συνεδρίαση το κύριο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στα 4 συστημικά τραπεζικά. Περί τα 15,13 εκατ. μτχ σε σύνολο 19,80 εκατ. μτχ.
*Αυξημένες συναλλαγές (811 χιλ. μτχ) στην Cenergy Holdings, στα 9 ευρώ της αμκ. Cenergy Holdings και Εθνική θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να εξισορροπήσουν πωλητές- αγοραστές. Πάντως χθες εισήχθησαν για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της εταιρείας, με το 80% να καλύπτεται από θεσμικούς.
*ΑΔΜΗΕ, δεν πέρασε απαρατήρητο το υψηλό και μάλιστα με συναλλαγές 782 χιλ. μτχ. Στα 2,43 ευρώ, με νέα άνοδο 1,46%. Διαχειριστές ξένων funds “δείχνουν” χρηματιστές πίσω από τις θεαματικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Στο νέο υψηλό, των 2,445 ευρώ, στην χθεσινή συνεδρίαση με συναλλαγές-σχεδόν- 800 χιλ. μτχ και σε εύρος διακύμανσης 2,375-2,445 με τελική τιμή “κλεισίματος” στα 2,43 (1,46%). Στο συν 2,10% σε διάστημα εβδομάδας και 10,96% σε μηνιαίο, δηλαδή από την ημέρα που έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (με προοπτική συνδεσιμότητας του Ισραήλ). Από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά ο τζίρος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως στο “χαρτί” τοποθετούνται ξένα κεφάλαια. Θα μπορούσε να είναι βάσιμη η συγκεκριμένη προσέγγιση καθώς, εδώ και δέκα μέρες έχει περάσει στην δεύτερη φάση ο εξίσου σημαντικός διεθνής διαγωνισμός διασύνδεσης Δωδεκανήσων και νήσων Β.Α Αιγαίου. Κλειδί του ενδιαφέροντος το γεγονός πως έχουν προκριθεί οι Fulgor Α.Ε, Prysmian PowerLink S.r.l αλλά και η Nexans (Norway). Σημειωτέον πως η μητρική της τελευταίας έχει αναλάβει το project του Great Sea Interconnector. “Ισχυρά χέρια” στη μετοχή του Διαχειριστή; τόσο εν όψει των διαγωνισμών που έχουν περάσει σε φάση δεσμευτικών προσφορών όσο σε εκπόνηση κεντρικού σχεδιασμού.
*Aπό την αναφορά της DeA, χθες Τετάρτη: Και μία θετική εξέλιξη, αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Προφανής η γεωπολιτική σημασία- καθώς επαναβεβαιώνεται η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου στην Ν.Α Μεσόγειο- εξίσου σημαντική στο παραγωγικό κομμάτι της. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Dr Mahmud Esmat με τον Αιγύπτιο υπ.Ενέργειας να σημειώνει πως η χώρα του διαθέτει απέραντες εκτάσεις υψηλού αιολικού δυναμικού (με ταχύτητες 9-11 μέτρα/δευτερόλεπτο). Πρόκειται για έκταση ίση με 2 φορές την Πελοπόννησο…Επί Αιγυπτιακού εδάφους και από έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5GW το 75% θα προέρχεται από αιολικά.
*Εκτός ταμπλό προσωρινά η μετοχή της Attica Bank, ευκαιρία για μία ματιά στις τελευταίες εξελίξεις: Μία ημέρα μετά την γνωστοποίηση από την Attica Bank ότι η Fiera Capital δεσμεύεται να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Attica με ποσό 12 εκατ., η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ανακοινώνει και η ίδια τη στήριξη «της ελληνικής Attica Bank στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης». «Η Fiera Capital, μια κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία με πάνω από 116,1 δισεκατομμύρια δολάρια AUM στις 30 Ιουνίου 2024, ανακοινώνει τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank με ποσό €12 εκατ., σημειώνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Η συμμετοχή της Fiera θα πραγματοποιηθεί με την εγγραφή αδιάθετων μετοχών στη συνεχιζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. ΟΚ, προφανώς σημαντική η κίνηση της Fiera Capital, κυρίως σημειολογικά, καθώς τα 12 εκατ. αναλογικά με τα 735 εκατ. της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης. Μακάρι να τελεσφορήσει το εγχείρημα, τίποτε περισσότερο-τίποτε λιγότερο.
*Με το νέο οικοδομικό κανονισμό, ένα μικρό αλαλούμ. Υποθέτω ότι το ΣτΕ θα τον κρίνει αντισυνταγματικό. Πρακτικά, το κράτος επιτρέπει στους κατασκευαστές να χτίζουν και πωλούν, δηλαδή να παίρνουν προκαταβολές από υποψήφιους αγοραστές, χωρίς να έχει μπει κανείς στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Κοινός τόπος πως, οι συμβάσεις γίνονται σε συμβόλαια που είναι παντελώς αόριστα, ενώ υπάρχουν και στοιχεία στις οικοδομές που προφανώς θα κριθούν παράνομα. Η κυβέρνηση αδρανεί (ή δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος/διάσταση του προβλήματος), σε περίοδο που η στεγαστική κρίση έχει φέρει στα όρια πολλά νοικοκυριά. Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως, θα δούμε δύσκολες καταστάσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα. Άλλωστε, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια το γ’ 3μηνο του έτους μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II».
*Η μετοχή της Εθνικής, με την σημαντική αύξηση του “ειδικού του βάρους” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έχει εξελιχθεί σε απόλυτο “σηματωρό” της Αγοράς και δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του κλίματος, όσο η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,55 ευρώ.
*ΟΔΔΗΧ: διενεργήθηκε χθες η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 12 Μαρτίου 2029, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,38%, έναντι 3,11% στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.
*Τεχνικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακής “…η ανακατάληψη του απλού ΜΚΟ 200 ημερών (1418 μονάδες) στέφθηκε με επιτυχία, μετατρέπεται δε και πάλι σε στήριξη. Επόμενος μεγάλος ‘άθλος’ η ανακατάληψη της ζώνης αντίστασης που εκτείνεται από τις 1428 μέχρι και τις 1432 μονάδες του ΓΔ…”. Για να δούμε, θα επιβεβαιωθούν;