Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑνάπλαση Φαληρικού Όρμου: Πότε θα περπατήσουμε στο Πάρκο

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Πότε θα περπατήσουμε στο Πάρκο

Μπορεί η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου να θύμισε λίγο το γεφύρι της Άρτας λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην παράδοσή του, ωστόσο με σχετική ταχύτητα κινούνται τα επόμενα βήματα. Ειδικότερα η σημαντική παρέμβαση  που θα ολοκληρώσει τη συνολική Ανάπλαση – που ξεκίνησε το 2017 – φαίνεται ότι βρήκε χρηματοδότηση. Το Πάρκο που είναι προγραμματισμένο να πλαισιώσει την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου φαίνεται ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» στο οποίο περιλαμβάνεται και το παράκτιο Πάρκο.  

Σε αυτή τη φάση η Περιφέρεια Αττικής ωριμάζει το έργο που θα ολοκληρώσει την παρέμβαση στον Φαληρικό Όρμο. Η δημοπράτηση για τη δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου Φαλήρου τοποθετείται τους επόμενους μήνες. Ήδη ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και επόμενο βήμα είναι η αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ που εκτιμάται ότι δεν θα καθυστερήσει.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα έργα της Β’ φάσης της Ανάπλασης το Φαληρικού Όρμου να αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας που υλοποιείται από Περιφέρεια.

Η διάρκεια των έργων εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 3 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό και με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί το έργο εντός του 2022 το Οικολογικό Πάρκο Φαλήρου θα μπορεί να παραδοθεί στο κοινό το 2026.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα

Τα έργα της Α’ φάσης του έργου είναι σχεδόν ολοκληρωμένα. Στην Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου άλσους της Αθήνας, που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της.

Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες, που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα περιλαμβάνονται, πέραν του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Πώς θα αλλάξει η περιοχή

Η γειτνίαση του Πάρκου με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την περιοχή του Φλοίσβου, δημιουργεί μια πράσινη νησίδα, η οποία θα ξεκινά από το ΣΕΦ  και θα φτάνει από τη μια πλευρά στο Φλοίσβο και το Παλαιό Φάληρο και την Καλλιθέα και το ΚΠΙΣΝ στην άλλη πλευρά.

Το νέο παράκτιο πάρκο στο Φάληρο συμπίπτει με την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό και το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Τα δύο αυτά πάρκα θα αποτελέσουν τους δύο σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα Νότια Προάστια και από τα μεγαλύτερα στο του Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ