Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑλ. Σαρρηγεωργίου: Τέσσερις άξονες δράσης για να κλείσει το κενό που υπάρχει...

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Τέσσερις άξονες δράσης για να κλείσει το κενό που υπάρχει στην ιδιωτική ασφάλιση

Στην αναγκαιότητα να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει στην ιδιωτική ασφάλιση της χώρας μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εστίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στο 25ο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της ΕΑΕΕ, που πραγματοποιείται στην Ύδρα.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι το κενό ασφάλισης στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης αυτού του κενού, ο πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομία μας έχει αναπτυξιακούς ρυθμούς ενώ παράλληλα έχουν γίνει κάποια βήματα για να αυξηθεί η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά, όπως υπογράμμισε, απαιτούνται μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος, γενικότερα, στην ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ότι σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι πιο ακριβή με εξαιρετικά περίπλοκες διαδικασίες που της αφαιρεί από την ανταγωνιστικότητα της.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που επικρατεί στην εποχή μας εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στο περιβάλλον αυτό, συνέχισε, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, εστίασε σε τέσσερις άξονες ενδιαφέροντος προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες να διεισδύσουν περισσότερο στην κοινωνία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

– Στις ασφαλίσεις υγείας η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθάει στην ποιότητα ζωής και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ωστόσο αυξάνει τα κόστη και στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα νοσοκομεία, γεγονός που υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ανατιμήσεις. Μάλιστα υπογράμμισε ότι φέτος, η ασφαλιστική αγορά προκειμένου «να ικανοποιήσει την κυβέρνηση» περιόρισε τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Όμως, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση όλων των εμπλεκομένων για τα ιατρικά πρωτόκολλα.

– Να επαναπροσδιορίσει η κυβέρνηση την φορολογική πολιτική έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης. Ένα από τα βασικότερα μέτρα είναι η κατάργηση του φόρου 15% στα ασφαλιστήρια του κλάδου υγείας, καθώς πρόκειται για φόρο οποίος επιβάλλεται μόνο στην Ελλάδα.

– Να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ αγοράς και κυβέρνησης για την τόνωση της αποταμίευσης και για τον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό αλφαβητισμό του μέσου πολίτη.

– Τέλος, η τεχνολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, υποχρεώνουν τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν σε υποδομές αλλά και σε έμψυχο υλικό, προκειμένου να αφομοιώσουν, το ταχύτερο δυνατό, τα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ