Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, έφεραν κυβερνητική κρίση με την παραίτηση βασικού υπουργού, μετέθεσαν το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, άλλαξαν εντελώς την ατζέντα ενώ της κυβέρνησης, ενώ προκάλεσαν και τη φθορά τριών περίπου μονάδων από το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Πλέον η αγορά έχει να διαχειριστεί μια εντελώς καινούρια κατάσταση που ελάχιστα προσιδιάζει με ό,τι ίσχυε έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου το βράδυ. Μοιραία και το χρηματιστήριο άλλαξε ρότα, καθώς καταλύτες και σταθερές που ήταν παράγοντες που είχαν φέρει την αγορά στο +21% το πρώτο δίμηνο και στο +42% το πεντάμηνο, πλέον δεν υφίσταται. Ο χρόνος θα δείξει αν θα διαταραχτεί ευρύτερα το momentum, δεδομένου ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η τουριστική σεζόν συνεχίζουν να κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς, έστω και αν η «πληγή» στα σωθικά όλης της κοινωνίας είναι μεγάλη λόγω της ανείπωτης τραγωδίας.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίες έδειξαν σημαντική ανάπτυξη για τη χώρα μας, τα αποτελέσματα των εταιρειών, εισηγμένων και μη, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά, ο Covid-19 πλέον δεν προκαλεί lockdown, ενώ υπάρχουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ασχέτως λοιπόν με τις παροδικές ή πιο μεσοπρόθεσμες αναταράξεις, η μεγάλη εικόνα της χώρας δε δείχνει να αλλάζει, μολονότι ελλοχεύει η ανησυχία για πιθανό αδιέξοδο μετά τις εκλογές, μέσω δυστοκίας σύναψης βιώσιμης κυβέρνησης. Αυτό, η αγορά, σταδιακά θα κληθεί να το προσμετρήσει και αναλόγως θα δείξει το βαθμό της ανησυχίας της.
Φυσικά, αν κλιμακωθεί η πολιτική πόλωση, αν αλλάξουν περαιτέρω τα δεδομένα στις πολιτικές ισορροπίες και δεδομένου ότι όπως φαίνεται πάμε για… μακρά προεκλογική περίοδο που κάποιοι την οριοθετούν έως και το… Σεπτέμβριο, πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Πάντως, έστω τώρα η διόρθωση που – και λόγω εξωτερικών παραγόντων – λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι εντός πλαισίου και μέσα στα τεχνικά περιθώρια που είχαν οριοθετήσει οι αναλυτές. Την Παρασκευή, ο Γ.Δ. υποχώρησε σε ποσοστό 2,49% κλείνοντας στις 1.056,26 μονάδες, εν μέσω μεγάλης αλλαγής κλίματος διεθνώς, λόγω των δυσμενών εξελίξεων με τη μικρομεσαία αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank, η οποία κρατικοποιήθηκε.
Θυμίζουμε πως οι αναλυτές είχαν επισημάνει πως μια πτώση – διόρθωση έως τις 1.050 ή και 1.030 μονάδες θα ήταν εντός ορίων και δεν θα χαλούσε τα τεχνικά κεκτημένα ούτε την ψυχολογία της αγοράς. Από εκεί και πέρα, μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση και διεθνώς μετά τη δυσμενή εξέλιξη με τη συγκεκριμένη τράπεζα, που έφερε άσχημους συνειρμούς στους επενδυτές και φόβο για πιθανά αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες τράπεζες.
Ισχυρή πτώση την Παρασκευή αλλά και το πενθήμερο στο Χ.Α.
Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. δεν μπόρεσε να προβάλει καμιά αντίσταση και πιέστηκε τα μέγιστα την Παρασκευή. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.056,26 μονάδες με πτώση 2,49%, ο FTSE 25 υποχώρησε στις 2.564,24 μονάδες με απώλειες 2,85%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.548,19 μονάδες με υποχώρηση 1,39%.
Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω των διεθνών εξελίξεων αλλά και λόγω του ότι ήταν «φορτωμένος» με πολλαπλά κέρδη, υποχωρώντας κατά 5,61% στις 793,34 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 5,24%, ο FTSE 25 έχασε 6%, ο Mid Cap -3,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 13,57% της αξίας του. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 13,60%, ο FTSE 25 στο +13,89%, ο Mid Cap στο +9,69% και ο τραπεζικός στο +23,85%.
Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 114 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο μέσος τζίρος ήταν στα 128,3 εκατ. ευρώ.