Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑλλαγές στις δράσεις - "αναχώματα" στην κρίση φέρνει η πτώση τιμών αερίου

Αλλαγές στις δράσεις – “αναχώματα” στην κρίση φέρνει η πτώση τιμών αερίου

Αλλαγές στον σχεδιασμό των “αναχωμάτων” πολιτικής έναντι τις κρίσης, που θα φανεί εάν είναι πρόσκαιρες ή όχι επιφέρει η πτώση τις τελευταίες εβοδμάδες η των διεθνών τιμών  φυσικού αερίου, η πτώση της ζήτησης αλλά και η συστάσεις για “στοχευμένες” παρεμβάσεις στήριξης που και χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ έκανε ανακοινώνοντας τις αυξήσεις επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση αερίου το 2022 μειώθηκε κατά 19,04% από 69,96 Τεραβατώρες (TWh) στις 56,64 TWh. Βέβαια τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης, κάθε είδους, που φτάνει και το 50%, λόγω καλοκαιρίας και στροφής σε άλλα καύσιμα. 

Πάντως, όπως φαίνεται, η πτώση των τιμών σε επίπεδα πέριξ των 55-57 ευρώ/MWh όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον Ολλανδικό δείκτη TTF έχει επιφέρει ακύρωση κάποιων εισαγωγών LNG. Όπως αναφέρεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει σε ακύρωση των φορτίων LNG, που προέρχονται στη βάση σχετικής στρατηγικής συμφωνίας από τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο Total Energies. Βέβαια τα 2 φορτία θα πληρωθούν με μια ελάχιστη τιμή της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπως προβλέπει σχετικά η νομοθεσία.

Ενδεικτικό των νέων δεοδμένων για τη στήριξη των νοικοκυριών είναι το ότι πλέον δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για την οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου, μια και αναμένεται οι τιμολογήσεις Φεβρουαρίου να είναι κοντά σε ¨προπολεμικά επίπεδα” πέφτωντας από τα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που ήταν τον Ιανουάριο. Επιπλέον, πάνω από τις 500 κιλοβατώρες κατανάλωση μηδενίζονται οι επιδοτήσεις, εκτός εάν υπάρχει εξοικονόμηση της τάξης του 15%.

Επίσης η διαδικασία για τις δημοπρασίες περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες βιομηχανίες εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπαίνει σε μια νέα βάση. Προς ώρας είναι παγωμένη καθώς βέβαια έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι για μείωση της κατανάλωσης. Μάλιστα υπήρχε προγραμματισμός για διενέργεια δημοπρασιών για τις 18 Ιανουαρίου για το διάστημα από 21/1/2023 έως 31/3/2023 και για τις 26 Ιανουαρίου για την περίοδο από 1/2/2023 έως 28/2/2023 Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε προτείνει την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Δεκέμβριο του 2022 η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 13,59%. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως συνολική ζήτηση ορίζεται η απαίτηση σε επίπεδο παραγωγής για την κάλυψη των φορτίων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ στο σχετικό μητρώο είχαν εγγραφεί για να συμμετάσχουν οι ELPEDISON, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, OPTIMUS ENERGY, Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ, Τσιμέντα TITAN, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΕΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στο μεταξύ υπάρχει και μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θερμικές μονάδες αερίου, καθώς είναι πιο συμφέρουσες οι εισαγωγές, λόγω της επιβολής έκτακτου τέλους 10ευρώ/ΜWh, κάτι που έχει επισημάνει με προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Ελληνικός σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) τονίζοντας ότι  έκτακτη εισφορά, θίγει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο καθώς την καθιστά 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ακριβότερη από τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό φαίνεται να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις το ΥΠΕΝ για τη συνέχιση του έκτακτου τέλους, το οποίο προς ώρας οδηγεί τις μονάδες σε μεγάλα κόστη, είτε παραγωγής, είτε λόγω ακύρωσης παραγγελιών αερίου μέσα από τις ρήτρες pay or take.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ