Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλλάζει το σκηνικό στις παγκόσμιες αγορές

Αλλάζει το σκηνικό στις παγκόσμιες αγορές

Σε τροχιά μεγάλης πτώσης και επανεξέτασης όλου του επενδυτικού οικοσυστήματος και όλων των assets φαίνεται πως έχουν μπει οι αγορές παγκόσμια, καθώς η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στα επιτόκια βάζει τέλος στην εύκολη ρευστότητα που τροφοδοτούσε το σύστημα περισσότερο από δέκα χρόνια, αλλάζοντας εντελώς το status quo.

Πρόκειται για μια νέα τάξη πραγμάτων που αρχικά υποτιμήθηκε από τις παγκόσμιες αγορές που έχοντας κεκτημένη ταχύτητα και «ανοσία» για μια 12ετία, είχαν υποβαθμίσει όλα τα δυσμενή τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν νομοτελειακά όλη την επενδυτική βιομηχανία.

Πόλεμος, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτόξευση τιμών πρώτων υλών, πληθωρισμός, αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη και αυξάνουν το ρίσκο βάζοντας τέλος στην υπερμόχλευση και στην εύκολη ρευστότητα των αγορών, οδηγούν σε γενικευμένη αναδίπλωση τους απανταχού επενδυτές που μειώνουν ταχύτατα τα ανοίγματά τους, σηκώνοντας ρευστότητα.

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως οδεύει σε ύφεση και αυτό βλέπουν οι… οδηγοί των αγορών, κάτι που συνδυαστικά με όλα τα υπόλοιπα, φέρνει μεγάλη πτώση κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Κορυφαίοι δείκτες μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου κινούνται σχεδόν μόνιμα πτωτικά και το Μάιο, επηρεάζοντας δυσμενώς και όλες τις περιφερειακές αγορές όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι δείκτες στην Ασία ξεκίνησαν την εβδομάδα με νέα ισχυρή πτώση χάνοντας έως 3,81%, ενώ με μεγάλες απώλειες έκλεισαν σύσσωμες και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί σε ποσοστό 2,90%.

Συνάμα, με νέα μεγάλη πτώση – την τρίτη διαδοχική – έκλεισαν χθες το βράδυ και οι τρεις δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει στις 32.245,70 μονάδες με πτώση 1,99%, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 3,12% στις 3.994,51 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq «βούτηξε» κατά 4,29% στις 11.623,25 μονάδες. Μάλιστα, ο S&P 500 έχασε το επίπεδο των 4.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021, κλείνοντας σε χαμηλό 13 μηνών.

Ισχυρό πτωτικό σερί στο Χ.Α.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε τη Δευτέρα για 8η συνεδρίαση πτωτικά στις εννέα τελευταίες, έχοντας ένα από τα χειρότερα σερί των τελευταίων ετών, με εντελώς αλλαγμένη εικόνα μετά το Πάσχα. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να γίνει από το φθινόπωρο του 2015.

Ο Γ.Δ. υποχωρεί στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις σε ποσοστό 9,53%, ο FTSE 25 χάνει 10,59%, ο Mid Cap είναι στο -10,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 16,34%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές ενεργοβόρων ομίλων όπως είναι η Viohalco και οι θυγατρικές της, που πληρώνουν το… μάρμαρο του ενεργειακού κόστους αλλά και – ίσως – της αλλαγής στρατηγικής σε κάποια από τα μεγάλα διεθνή projects στα οποία συμμετέχει ο όμιλος.

Η μετοχή της Viohalco υποχωρεί 19,55% στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ η θυγατρική της Cenergy Holdings χάνει 20,24%. Μεγάλη πτώση σημειώνει επίσης η Quest Συμμετοχών που πιέζεται όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους έκλεισε χθες η ΔΕΗ που κατήλθε στα 6,66 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 26/11/2020, υποχωρώντας κοντά στο 19% το τελευταίο 9ήμερο. Σημαντικές πιέσεις από 15% έως 17% καταγράφουν και οι τραπεζικές μετοχές το ίδιο διάστημα. Φυσικά, μετά από τέτοιο πτωτικό σερί, το Χ.Α. βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, αν δοθεί το έναυσμα από το διεθνές κλίμα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ