«Από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμας δεν πρόκειται να υπάρξει νικητής και χαμένος, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο. Το Ισραήλ εφαρμόζει το σχέδιο των τριών φάσεων που είχε προαναγγείλει και αυτή τη στιγμή ο πόλεμος βρίσκεται στην πρώτη φάση του τρίτου σταδίου, που είναι “μπαίνουμε στη Γάζα και τετράγωνο – τετράγωνο, προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα πάντα έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα αποτύπωμα της Χαμάς».
Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. «Η κλιμάκωση του πολέμου, με εμπλοκή και άλλων χωρών, θα γίνει εάν το Ισραήλ συνεχίσει να κλιμακώνει εκείνο την αγριότητά του στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε «ένας από τους λόγους που καθυστερούσε τόσο καιρό να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση ήταν να πειστούν οι άμαχοι να φύγουν, κάτι το οποίο δεν έγινε. Έφυγαν, πήγαν στα νότια και επέστρεψαν πάλι πίσω, διότι είναι κλειστή όλη η Γάζα. Και το δεύτερο είναι να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν οι Ισραηλίτες σε ποια σημεία μέσα στη Γάζα υπάρχουν στελέχη της Χαμάς. Πάρα πολύ δύσκολο. Όταν σε ένα χώρο όπου υπάρχουν πολίτες, παιδιά, άμαχοι, ανταποκριτές, γιατροί από κάθε χώρα του κόσμου και βεβαίως στελέχη της Χαμάς, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Έτσι λοιπόν, το Ισραήλ αποφάσισε να μπει μέσα ενημερώνοντας ότι θα μπει και κάνει αυτά τα οποία κάνει».
Όπως ανέφερε «στα σημεία που βομβαρδίζουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα κσι διαπιστώνονται μεγαλύτερα εκρηκτικά αποτελέσματα είναι γιατί από κάτω πυροδότησε η βόμβα αποθηκευμένα πυρομαχικά της Χαμάς. Προσπαθούν με στοχευμένα χτυπήματα να εξαλείψους τους κινδύνους χωρίς απώλειες αμάχων χωρίς να είναι όμως εφικτό» και επισήμανε πως οι πληροφορίες για θανάτους αμάχων έρχονται από συγκεκριμένους διαύλους επικοινωνίας,(υπουργείο Υγείας Παλαιστινίων) χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν»
Ο ρόλος της Τουρκίας στην σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και πως επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά
«Μετά τους σεισμούς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στη βοήθεια της Τουρκίας, είδαμε μια τελείως διαφορετική στάση όχι μόνο του Ερντογάν, ολόκληρου του τουρκικού κόσμου και αυτό συνεχίζεται μέχρι τώρα. Συζητήσεις γίνανε και τις προάλλες. Ο κύριος Καιρίδης πήγε και συζήτησε με τον ομόλογο του στην Άγκυρα συζητήσεις 15 και 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα, προετοιμάζοντας την 7η Δεκεμβρίου που θα γίνει η σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Ενδιάμεσα συμβαίνουν αυτά. Ο Ερντογάν κατά την προσφιλή του τακτική, παρουσιάζει ένα εκκρεμές διπλωματικό. Από τη μια πλευρά έρχεται στη Δύση και εισηγείται ο ίδιος εισηγείται τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη μεριά κάνει αυτές τις δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και το είδαμε να εκτυλίσσεται σε όλο του το μεγαλείο στην ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, εγκαλώντας τους Ισραηλίτες και ο λαός από κάτω να του φωνάζει ο «στρατός στη Γάζα». Δηλαδή ο λαός ήθελε ο στρατός της Τουρκίας να κάνει επέμβαση στη Γάζα πράγματα τα οποία είναι ακραία» εκτίμησε.
«Προσπαθεί ο Ερντογάν να δείξει σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο ότι ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει τον ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου με παρεμβάσεις, με κατάπαυση του πυρός, με απελευθέρωση των ομήρων, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να το επιτυγχάνει και προσπαθεί να δείξει στο εσωτερικό του το πόσο μεγάλη είναι η Τουρκία, με αναφορές στην παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία και λέγοντας ότι “κοιτάξτε να δείτε, εμείς μπορούμε να πάμε στη Γάζα και μπορούμε να φέρουμε το τελικό αποτέλεσμα». Τίποτε από τα δύο δεν φαίνεται να επιτυγχάνει. Η προσπάθεια του που θέλει να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο δεν φαίνεται να του βγαίνει» εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «το ίδιο εκκρεμές έκανε ο Ερντογάν και στον πόλεμο στην Ουκρανία»
«Ο Ερντογάν προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχει πόλεμος πολιτισμών. Από τη μια οι χριστιανοί, γι αυτό μίλησε και για σταυροφορίες και από την άλλη εμείς οι καλοί μουσουλμάνοι που μας σκοτώνουν κάθε μέρα στη Γάζα. Εάν αυτό «το αγοράσουν οι μουσουλμανικές χώρες δείχνουν να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πόλεμος πολιτισμών. Κανένας δεν το θέλει αυτό. Αυτό κλιμακώνει την κατάσταση. Θα κλιμακώσει την κατάσταση πάρα πολύ ανησυχητικά και δεν θα γίνει» εκτίμησε.
Όπως σημείωσε «το Ισραήλ κατανοεί ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση που αρκεί κάτι το λίγο για να κλιμακωθεί η κατάσταση ανησυχητικά» και προς επίγνωση αυτού ανέφερε «βλέπετε με τι προσοχή επεμβαίνει στο Λίβανο. Ενώ δέχεται πολλά χτυπήματα από τον Λίβανο, είναι πολύ προσεκτικό το Ισραήλ πώς θα ανταποδίδει. Γιατί δεν θέλει να πυροδοτήσει την όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ξέρει ότι σε μια τέτοια ενέργεια θα βρει απέναντι όλο τον αραβικό κόσμο ενέργεια, να προσπαθήσει να διώξει όλους τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται να το κάνει αυτό».
Στο ερώτημα όταν τελειώσει ο πόλεμος που θα μείνουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι με δεδομένο ότι τα ισραηλινά τανκς ισοπεδώνουν τα πάντα στην Γάζα στο διάβα τους όπως επιβεβαιώνουν και τα πλάνα που δίνουν στη δημοσιότητα, απάντησε:
«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, την οποία ούτε το Ισραήλ μπορεί να την απαντήσει. Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο κάνει είναι να κάνει εκκαθάριση τετράγωνο – τετράγωνο. με μηχανικό. Υπάρχει περίπτωση ένα τετράγωνο να τους πάρει μια εβδομάδα. Διότι υπάρχουν τρεις πόλεμοι που μαίνονται, ο πόλεμος εναέριος, έρχονται βλήματα από πάνω, ο πόλεμος ο επίγειος, παντού υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, παντού υπάρχουν παγιδευμένα μέρη και ο υπόγειος. Αυτά για να εκκαθαριστούν, ένα τετράγωνο μπορεί να πάρει και πάνω από μια βδομάδα».
«Κλιμάκωση του πολέμου θα γίνει εάν το Ισραήλ συνεχίσει να κλιμακώνει την αγριότητά του μέσα στη Λωρίδα της Γάζας»
«Η κλιμάκωση θα γίνει αν το Ισραήλ συνεχίσει να κλιμακώνει εκείνο την αγριότητα του μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε. «Η πρώτη κλιμάκωση μπορεί να γίνει από τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ. Οπότε το Ισραήλ να αναγκαστεί να αναγκαστεί να απαντήσει στο Λίβανο. Η δεύτερη κλιμάκωσηστη Δυτική Όχθη. Ήδη έχουμε 216 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Η τρίτη κλιμάκωση από την επέμβαση της Συρίας, καθοδηγούμενη από τη Ρωσία. Και βεβαίως πίσω απ όλα το Ιράν. Το Ιράν ήδη έχει κάνει πάνω από 36 επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας σε εγκαταστάσεις των Αμερικανών, πλήρως καθοδηγούμενες από το Ιράν». σημείωσε.
Για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα εκτίμησε: «Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξεις το πέρασμα στη Ράφα γιατί το Ισραήλ θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα περάσουν από τη Ράφα είτε μαχητές της Χαμάς, είτε όμηροι με το πρόσχημα ότι είναι τραυματίες και να χαθούν μέσα στο πλήθος που θα περάσει. Γι΄αυτό προσπαθούν να συντονιστούν με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρξει έλεγχος. Το δεύτερο, κόβεται το ίντερνετ και κόβονται και οι επικοινωνίες. Πάντα μιας επίθεσης προηγείται αυτό. Γιατί έτσι αφαιρούν από τον αμυνόμενο τη δυνατότητα του συντονισμού των δυνάμεών του».
«Θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχει υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς»
«Θεωρώ δεδομένο και το ξέρουν όλοι ότι υπάρχει υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς. Δεν ήταν δυνατόν η Χαμάς να κάνει όλη αυτή την οργάνωση να έχει τους πυραύλους εκεί χωρίς τη βοήθεια κάποιου. Να καταλάβουμε πώς μπαίνουν τα υλικά μέσα. Οι πύραυλοι διαλύονται κομμάτι – κομμάτι, μπαίνουν από τα τούνελ και μπαίνοντας στο έδαφος της Γάζας επανασυναρμολογούνται» εκτίμησε.
«Εξαιρετικός και σωστός ο ρόλος της χώρας μας»
«Ο ρόλος της χώρας μας έχει ξεκαθαριστεί πλήρως από τον πρωθυπουργό της χώρας. Είναι εξαιρετικός και σωστός. Δηλαδή έχουμε σχέσεις, οι οποίες δεν έχουν δημιουργηθεί τώρα, χθες στον πόλεμο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ και συναντώντας τον Νετανιάχου. Έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε διμερή σχέση μαζί τους, έχουμε πολυμερείς σχέσεις μαζί τους, έχουμε αμυντικές συμφωνίες μαζί τους, έχουμε τουριστικές συμφωνίες μαζί τους και παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί τον παραδοσιακό φιλικό, τη φιλική σχέση που έχει με όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου. Το έχουμε κερδίσει αυτό με τη συμπεριφορά μας, το έχουμε πετύχει. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο μόνος ο πρωθυπουργός, ένας από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που συναντήθηκε με τον Σίσι στην Αίγυπτο, όταν ο ίδιος ο Σίσι ακύρωσε τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ως αντίδραση στην επίθεση στο νοσοκομείο. Βλέπουμε λοιπόν ότι η χώρα μας τηρεί μια πολύ ισορροπημένη σχέση και σε σχέση με το Ισραήλ και σε σχέση με τον αραβικό κόσμο».
ΠΗΓΗ:ertnews.gr