Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης

Αλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης

Αλήθεια πρώτη: Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν γνωρίζει ποιοι ταλαιπωρήθηκαν από τις πολυήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης. Δεν γνωρίζει καν αν και σήμερα, μια εβδομάδα μετά την χιονοκαταιγίδα υπάρχει νοικοκυριό που έχει μείνει χωρίς ρεύμα καθώς για να πάρει την πληροφορία πρέπει να είναι στο ακίνητο ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής προκειμένου να ειδοποιήσει.

Αλήθεια δεύτερη: ο μηχανισμός αποζημίωσης για τις κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές αφορά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις –διακοπή του «ουδέτερου» στην τεχνική διάλεκτο- και δεν καλύπτει τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα παρά μόνο αν κάποιος περάσει από τον γραφειοκρατικό Γολγοθά που υπάρχει για να αποδειχθεί ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ.

Αλήθεια τρίτη: Το να αποζημιωθεί με 100 ευρώ την ημέρα το κάθε νοικοκυριό επειδή έγινε διακοπή ρεύματος, είναι σε αυτή τη φάση σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μόνο όταν θα προχωρήσει ένα επενδυτικό πλάνο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση των ψηφιακών μετρητών σε κάθε νοικοκυριό θα καταστεί εφικτό οι πολίτες να έχουν συμβόλαια SLA (Service Level Agreement) και για την ηλεκτροδότηση καθώς ο ψηφιακός μετρητής θα στέλνει σήμα κάθε φορά που θα διακόπτεται το ρεύμα.

Και τι θα γίνει λοιπόν με την αποζημίωση όσων ταλαιπωρήθηκαν από την «Ελπίδα»; Το πιθανότερο είναι ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το «πάγωμα» των τελών σύνδεσης που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ κάτι που σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό στις πληγείσες περιοχές (σ.σ θα οριστεί ποιες είναι αυτές) θα γλιτώσει μια χρέωση της τάξεως των 10-20 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί και μια πιο «γενναία» επιδότηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και κάπου εδώ τελειώνει το… έργο.

Μπορεί να πέρασε στα… ψιλά αλλά ο πρωθυπουργός το είπε χθες: η δημοσιονομική ισορροπία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο. Στην περίπτωση του ρεύματος αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα κλείσει με πόρους που θα προέλθουν κυρίως από το ταμείο του ΔΕΔΔΗΕ και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ