Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΑκτοπλοϊκά εισιτήρια: Επιστολή Στυλιανίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού-Τα ζητήματα

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Επιστολή Στυλιανίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού-Τα ζητήματα

Τα θέματα τυχόν καταχρηστικών συμπεριφορών σε σχέση με τις τιμολογήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θέτει με επιστολή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης.

Στο φόντο και της συζήτησης που αναπτύσσεται για το κόστος των εισιτηρίων, υπουργός ζητά από την Επιτροπή “στενότερη συνεργασία” έτσι ώστε “να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, τυχόν, περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά, εκ μέρους ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων”.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, τις τελευταίες μέρες, κι εν όψει του πυρήνα της περιόδου των διακοπών, έχει φουντώσει η συζήτηση για τις τιμές, ειδικά σε ορισμένα δρομολόγια ταχυπλόων, όπου μεταξύ άλλων καταγράφεται και μια διαδικασία “δυναμικής τιμολόγησης”, όπως κατ΄αναλογία συμβαίνει και στα αεροπορικά εισιτήρια. Βέβαια, η ακτοπλοΐα έχει κι έναν ρόλο διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, που είναι άλλωστε κατοχυρωμένος και νομοθετικά, ακόμη και στη απόφαση για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.

‘Ετσι, στην επιστολή με θέμα “ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας επί θεμάτων ναύλων εισιτηρίων” ο Υπουργός Ναυτιλίας, αφού επικαλείται τη σχετική νομοθεσία για τους ναύλους στην ακτοπλοΐα επισημαίνει ότι “το Υπουργείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών/ επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές, την μείωση των τιμών των ναύλων και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με επακόλουθο τη διεύρυνση των επιλογών για τους καταναλωτές/ επιβάτες και την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης. Κατόπιν των ανωτέρω θα επιθυμούσαμε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μας ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, τυχόν, περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά, εκ μέρους ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων” αναφέρεται σχετικά.

Στο μεταξύ, πέρα από την επιστολή το Υπουργείο Ναυτιλίας, κατά πάγια διαδικασία, ελέγχει τα ναυλολόγια τρεις ημέρες πριν την εφαρμογή του από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Ήδη ανακοίνωσε ότι το χρονικό διάστημα από 07/06/2024 έως και 16/06/2024, πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά (7) παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων (άρθρο 44 πργ. 13 του ν.4948/2022. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα είναι μηδαμινά και φτάνουν τα 50-100 ευρώ.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, το Υπουργείο Ναυτιλίας, προωθεί τη σύσταση Παρατηρητηρίου Τιμών, για να παρακολουθεί πως κυμαίνονται οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ