Αυξημένο, λόγω ακρίβειας, θα είναι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κατά 10,8% έως 11,4% σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) καθώς για το γεύμα 6-8 ατόμων θα χρειασθούν 140,76 ευρώ αντί 103,10 ευρώ πέρυσι.
Όπως προκύπτει από την έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε εξειδικευμένα καταστήματα, οι καταναλωτές θα αγοράσουν ακριβότερα τα περισσότερα τρόφιμα που συνθέτουν το εορταστικό τραπέζι, με το εύρος των τιμών να διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων και τον τύπου του καταστήματος από το οποίο πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις αγορές τους.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται σε:
-Ελαιόλαδο 62%
-Μήλα 36,6%
-Αρνί 22,9%
-Πατάτες 21,5%
-Κρασί 21,2%
-Γαλοπούλα 21,1%
Αντιθέτως, μειωμένες είναι οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου πωλούνται κατά μέσο όρο -10,6% και -6,7% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.