Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑκριβότερα τα σταθερά επιτόκια πριν καν "μιλήσει" η ΕΚΤ

Ακριβότερα τα σταθερά επιτόκια πριν καν “μιλήσει” η ΕΚΤ

Πελάτες που απευθύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συστημική τράπεζα για να «κλειδώσουν» το επιτόκιο του στεγαστικού τους δανείου και να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από την επικείμενη αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ ενημερώθηκαν ότι «από Δευτέρα ισχύει νέος τιμοκατάλογος».

Τα σταθερά επιτόκια άρχισαν ήδη να απομακρύνονται αρκετά από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκαν μέχρι πριν από λίγους μήνες ενώ το που θα φτάσουν, ουδείς το γνωρίζει. Η συστημική τράπεζα στην οποία απευθύνθηκε ο δανειολήπτης «πουλάει» πλέον την τριετία στο 3,1% και την 5ετία στο 3,6%. Και αυτές είναι οι μόνες δύο επιλογές με κόστος χαμηλότερο του 4%. Η 10ετία, «καρφώθηκε» στο 4%, ενώ η 15ετία και η 20ετία στο 4,2% και 4,4% αντίστοιχα.

Οι αναπροσαρμογές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε όλες τις τράπεζες αν και φαίνεται ότι πλέον είναι θέμα ημερών. Άλλη συστημική με τελευταία «ενημέρωση» του τιμοκαταλόγου στις 30/09, έχει κρατήσει την πενταετία στο 3,2% (αντί για 3,6%) και την 10ετία στο 3,4%  (αντί για 4%) ενώ με 3,6% μπορεί κανείς να κλειδώσει το επιτόκιο για 15 χρόνια και με 3,8% για 20 χρόνια. Όσο για την 3η συστημική τράπεζα, χρεώνει από 3,3 έως 3,7% την 10ετία και από 3,55% έως 3,95% την 15ετία ανάλογα και με το προφίλ του πελάτη.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο τέλος Οκτωβρίου. Δηλαδή, αν οι τράπεζες θα συγκρατήσουν τα σταθερά επιτόκια στα σημερινά επίπεδα ή αν θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις που είναι και το πιθανότερο. Αν για παράδειγμα υλοποιηθεί το σενάριο για διπλή αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ και κλείσουμε τη χρονιά με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 2,5-2,75% (από 1,25% σήμερα), πώς ακριβώς θα συγκρατηθεί το σταθερό της 5ετίας στο 3,2-3,6% που βρίσκουμε σήμερα στην αγορά; 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ