Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑκρίβεια και απειλή λουκέτων φέρνουν πιο κοντά τα μέτρα για τους καταναλωτές...

Ακρίβεια και απειλή λουκέτων φέρνουν πιο κοντά τα μέτρα για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

Τις πιθανές πηγές από όπου θα αντληθούν οι πόροι για ένα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών Μέσης Τάσης έχει βάλει στο μικροσκόπιο του οικονομικό επιτελείο μαζί με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε μια  προσπάθεια να συνθέσει ένα δίκτυ στήριξης, ανάλογο με αυτό των νοικοκυριών.

Το πλεόνασμα του κουμπαρά των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας αλλά και πιθανές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι  ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), που ούτως ή άλλως είναι σκαριά στο πλαίσιο της προετοιμασίας που κάνει η Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας είναι στην ατζέντα.

Όπως, άλλωστε, έχει πει τα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Αρχής, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου η ΡΑΕ εξετάζει  ενδεχόμενο μείωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τους καταναλωτές.  «Οι χρεώσεις δικτύου σύντομα  θα είναι βασισμένες στην ισχύ, ώστε η χρέωση να γίνεται με βάση την ισχύ.  Θα ολοκληρώσουμε μια σημαντική αλλαγή στις χρεώσεις δικτύου που θα είναι capacity based όπως θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση στις ρυθμιστικές αρχές. Αυτή είναι μια μεγάλη και σημαντική αλλαγή γιατί οι καταναλωτές χαμηλής τάσης θα επωφεληθούν από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο μένει πώς θα επηρεάσει αυτό τους πελάτες στη Μέση Τάση, που βλέπουν συνολικά τα τιμολόγιά τους να έχουν “πετάξει”.

Να σημειωθεί, επίσης  ότι με την απόφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας η αναλογία καταβολών από την δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης οδηγεί σε ένα «πακέτο» 100 εκατομ. για τη βιομηχανία. Όμως αυτά τα ποσά κατευθύνονται στο πλαίσιο της αποτροπής της διαρροής άνθρακα

Συνολικά  470 εκατ ευρώ θα είναι το ποσό από τος ρύπους με βάση τη νέα αναλογία που θα πάει για επιδότηση λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης δηλαδή των οικιακών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση ο ΕΛΑΠΕ, θα λάβει από το 60% που ήταν η «ταρίφα»,  το 30% από το σύνολο των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό πάει σε κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στην εγγυημένη τιμή που έχουν οι ΑΠΕ και στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς.  Όμως πλέον λόγω συγκυρίας τιμών  οι ΑΠΕ λαμβάνουν από την χονδρεμπορική αγορά ποσά πολύ υψηλότερα από τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες και άρα δημιουργείται μια αντίστροφη κατάσταση.

Η βιομηχανία

Στο μεταξύ μήνυμα για το ενδεχόμενο λουκέτων αλλά και ανατιμήσεων εξέπεμψε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

«Η πρώτη ενεργειακή κρίση που βιώνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου κατά 400% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 240 Ευρώ/MWh, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας μας» αναφέρει, χτες χαρακτηριστικά,  σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και τονίζει:

«Ανεξάρτητα της  κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου που έχει μια βιομηχανία, η πίεση είναι πολλαπλή αφού πέραν της αύξησης του κόστους της ενέργειας και οι τιμές πρώτων υλών επηρεάζονται από την ίδια αιτία.

Οι εξαγωγές μας απειλούνται, η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, αφού οι ανταγωνιστές μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές. Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο ο «συνδυασμός, ακριβής ενέργειας, στενότητας στην εξεύρεση πρώτων υλών, ανατίμησης των πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εκρηκτικός και οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, και η  μετακύλιση του  στους καταναλωτές και τα τελικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη.

Μείωση ΕΦΚ

Η αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους αφορά την διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δεν θα τα καταφέρουν και τις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του πληθωρισμού» σημειώνει ο Σύνδεσμος και θέτει θέμα άμεσης θέσπισης μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση. «Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες της σε παραγωγή και εξοικονόμησης ενέργειας, η χημική βιομηχανία  μπορεί να συμβάλλει καίρια προς την κατεύθυνση αυτή» αναφέρει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ