Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκρίβεια: "Έρχεται" νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα από Σεπτέμβριο

Ακρίβεια: “Έρχεται” νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα από Σεπτέμβριο

Νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται από τον Σεπτέμβριο στα ράφια των αλυσίδων σουπερμάρκετ. Ήδη, η αγορά έχει προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων.

«Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις που φαίνεται να υπάρχουν μπροστά μας, δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια στοιχεία βασίζονται αυτές οι προσδοκίες περί ανατιμήσεων», ανέφερε, μιλώντας χθες στο MEGA o Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή.

«Ο πληθωρισμός καταγράφει αυτό που έχει συμβεί μέχρι σήμερα, δεν καταγράφει τι θα συμβεί αύριο. Στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός που ανακοίνωσε η Eurostat είναι στο 1,2%, στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά είναι 1,5% στη χώρα μας, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 1,6%. Υπενθυμίζω ότι ο πληθωρισμός αυτός είναι πολύ χαμηλός. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί πάρα πολύ η κατάσταση, αυτό είναι κάτι πολύ θετικό».

Όπως λέει ο ίδιος: «Από την άλλη, έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο τιμών υψηλό, ακριβώς επειδή είχε προηγηθεί μια πολύ οξεία πληθωριστική κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σημαντικό, τώρα που ολοκληρώνεται αυτή η πληθωριστική κρίση, γιατί αυτό φαίνεται, για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να επιβάλλει τώρα ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους και μεγαλύτερη απελευθέρωση ορισμένων αγορών οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν, προκειμένου να μην κρατηθούν σε παράλογα επίπεδα οι τιμές αλλά να μειωθούν. Αυτή είναι μια σημαντική προσπάθεια η οποία ακόμα και όταν βγει το θέμα αυτό από την επικαιρότητα, θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι καθήκον μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ