Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό το 2022

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό το 2022

   

Με καλούς οιωνούς φαίνεται να έχει μπει η χρονιά στον τουρισμό παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις που δημιούργησε η μετάλλαξη Όμικρον και η εκτόξευση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε παγκοσμίως. Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις των φορέων του τουρισμού, οι οποίες παραμένουν αισιόδοξες για το φετινό καλοκαίρι τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC) η συμβολή του τουρισμού και των ταξιδίων στην παγκόσμια οικονομία και απασχόληση θα μπορούσε να προσεγγίσει την τρέχουσα χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας τα 8,6 τρισ. δολάρια. Να κινηθεί δηλαδή μόλις 6,4% κάτω από τα επίπεδα του 2019, όπου είχε εισφέρει περίπου 9,2 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Καταλύτης για την αποκατάσταση των μεγεθών του κλάδου θα αποτελέσει ωστόσο η επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και πλήρης απελευθέρωση των ταξιδίων για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού αν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις ισχύσουν ο κλάδος θα μπορούσε να δημιουργήσει 58 εκατ. θέσεις εργασίας το 2022 – προσεγγίζοντας τις 330 εκατ. θέσεις εργασίας του 2019 και καταγράφοντας αύξηση 21,5% σε σχέση με το 2020.

Τα νούμερα είναι σημαντικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο κλάδος προ πανδημίας εισέφερε το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περισσότερες από 330 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ η υγειονομική κρίση προκάλεσε πτώση της τάξης του 49,1% παγκοσμίως και απώλειες ύψους 4,5 δολαρίων το 2020.

Αντίστοιχα θετικά είναι και μηνύματα για την εγχώρια πορεία του κλάδου, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να μαρτυρούν ότι η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από πέρυσι, ακόμα κι αν δεν επικρατήσει το υπερ-αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει το 2022 να ξεπεράσει σε αριθμούς την χρονιά-ρεκόρ του 2019.

Η μέχρι στιγμής εικόνα που μεταφέρουν οι φορείς της αγοράς στο finupnews.gr δείχνει ότι κρατήσεις εξακολουθούν να μπαίνουν στα κιτάπια των τουριστικών επιχειρήσεων μετά και το προσωρινό φρένο που τράβηξε η μετάλλαξη Όμικρον από τον Δεκέμβριο κι έπειτα.

Να θυμίσουμε ότι πριν η νέα μετάλλαξη χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, παράγοντες του ευρύτερης τουριστικής αγοράς επεσήμαναν ότι η «ζήτηση για το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος τα τελευταία 20 χρόνια» Σύμφωνα με τους ίδιους ήδη από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο υπήρχαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν καλύψει με προ κρατήσεις το 40% – 50% της διαθεσιμότητα για το 2022. Όπως προσέθεταν μάλιστα τότε, «εάν η ροή συνεχιζόταν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είχε καλυφθεί έως και το 70% όλης της προσφοράς πολυτελών δωματίων και κλινών της χώρας».

Παρότι η ροή των κρατήσεων δεν συνεχίζεται σήμερα με τον ίδιο ρυθμό, χαρακτηρίζεται υψηλή για τα δεδομένα της μετά κορονοϊού εποχής και της έκρηξης των κρουσμάτων που καταγράφεται διεθνώς. Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται από τις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, και κυρίως από την Βρετανία μετά και την απελευθέρωση των περιορισμών.

Στην αύξηση των κρατήσεων συνηγορεί και η απόφαση των μεγάλων resorts της χώρας να ανοίξουν τις πύλες τους από τις αρχές Απριλίου, ώστε να προλάβουν το Πάσχα Καθολικών κι Ορθοδόξων στις 17 και 24 Απριλίου αντίστοιχα. Πέραν των resorts βέβαια, τα μικρότερα ξενοδοχεία παραμένουν αναποφάσιστα ως προς το αν θα συνταχθούν με το σχέδιο του υπουργείου για έγκαιρο άνοιγμα της σεζόν, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι υπάρχουσες κρατήσεις επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας.

Από άποψη προορισμών όλα δείχνουν ότι οι περσινοί πρωταγωνιστές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα παραμείνουν στις υψηλές θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών. Στο top ten όμως αναμένεται να συμπεριληφθούν και μικρότερα νησιά όπως η Πάρος και η Μύλος, δυο προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου που αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές» της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους διεθνείς επισκέπτες, όσο και για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Να θυμίσουμε ότι η Μήλος αναδείχθηκε ως το καλύτερο νησί στον κόσμο και την Ευρώπη για το 2021 (Top Island in the World / Top Island in Europe) συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95.50 από τους πολυάριθμους αναγνώστες του κορυφαίου αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Travel + Leisure». Αντίστοιχα, στα βραβεία για τους καλύτερους προορισμούς της χρονιάς του ίδιου περιοδικού η Πάρος κατέκτησε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα με σκορ 90.55/100.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ