Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑθ. Παπαναγιώτου (ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕ): Πώς ένα μετασχηματιστής 2,5-3 εκ. ευρώ "φρενάρει" πράσινη...

Αθ. Παπαναγιώτου (ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕ): Πώς ένα μετασχηματιστής 2,5-3 εκ. ευρώ “φρενάρει” πράσινη ενέργεια 50MW αξίας 21 εκ./έτος;

Πρόταση σωτηρίας της Ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας κατέθεσε ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εμβληματικής και έντονα εξαγωγικής εταιρίας ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ προς την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Σ. Καλαφάτη, τη Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Θ. Ευτυχίδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Π. Σπυρόπουλο και τον Πρόεδρο Επιμελητήριο Σερρών, κ. Α. Μαλλιαρά τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης των δικτύων και των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί επαρκής ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας – net metering- από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Όπως τονίζει ο κ.  Παπαπαναγιώτου πρέπει “οι αρμόδιοι φορείς να  μεριμνήσουν ταχύτατα με διαδικασίες Fast-Track την έναρξη εγκατάστασης νέων  Μετασχηματιστών  οι οποίοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία με την απορρόφηση ενέργειας από νέα Φωτοβολταϊκά πάρκα πολλαπλάσιας αξίας.”

Μάλιστα τονίζει ότι παρά το ότι τους τελευταίους μήνες ψηφίσθηκε από τη Ελληνική Βουλή ο νόμος που επιτρέπει  την  ιδιοπαραγωγή  ενέργειας  (Net-Metering),   η  ΔΕΔΔΗΕ  δεν  εγκρίνει  τις αιτήσεις των εταιρειών για εγκατάσταση και παραγωγή ενέργειας από νέα φωτοβολταϊκά.                       

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΡΟΜΕΑ ο λόγος είναι ότι οι Υποσταθμοί του Δικτύου της είναι “κορεσμένοι”, δηλαδή δεν μπορούν να απορροφήσουν περαιτέρω παραγωγή ενέργειας  ελλείψει μετασχηματιστών! “

Κάθε Μετασχηματιστής κοστίζει 2,5-3 εκ. ευρώ και μπορεί να απορροφήσει ενέργεια της  τάξεως  των 50MW  αξίας  με  τις  σημερινές  τιμές  21  εκ.  / έτος.  

Σε αντίθεση  με  τα φωτοβολταϊκά οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από τις Ανεμογεννήτριες αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται ταχύτατα χωρίς εμπόδια από περιορισμένο αριθμό  εταιρειών με καθεστώς όχι μόνο για ιδιοπαραγωγή άλλα και πώληση της παραγόμενης ενέργειας προς άλλες εταιρείες και νοικοκυριά” υπογραμμίζει ο κ. Παπαπαναγιώτου και θέτει μια σειρά από “καυτά ερωτήματα” καθώς  όπως τονίζει ο ΔΕΔΔΗΕ  δεν  εγκρίνει  τις αιτήσεις των εταιρειών για εγκατάσταση και παραγωγή ενέργειας από νέα φωτοβολταϊκά.    

Ερωτήματα “κλειδιά” 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαπαναγιώτου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση διερωτάται:
1. Γιατί εδώ και αρκετά χρόνια δεν τοποθετούνται νέοι Μετασχηματιστές στους  Υποσταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια από πρόσθετες επενδύσεις φωτοβολταϊκών από χιλιάδες μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επενδυτές?
2. Γιατί  ενώ  πριν  λίγους  μήνες  ψηφίστηκε  ο  νόμος  για  Ιδιοπαργωγή  ενέργειας  μέσω  φωτοβολατϊκών, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διότι η ΔΕΔΔΗΕ δεν εγκρίνει τις συνδέσεις
επειδή δεν αρκούν οι μετασχηματιστές?
3. Μήπως υπάρχει αδράνεια των Τεχνοκρατών σχεδιασμού Ανάπτυξης των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας η οποία συμφέρει της εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται ενέργεια μέσω Ανεμογεννητριών?
4. Έγινε αντιληπτό ότι με σημερινές συνθήκες το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις άλλα και την Χώρα θα ήταν υποπολλαπλάσιο εάν δεν είχαν αποκλεισθεί
από την παραγωγή ενέργειας τα Φωτοβολταϊκα?
5. Σωστές  οι επιδοτήσεις  για  εξοικονόμηση  ενέργειας στις  κατοικίες, όμως δεν  είναι  μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή από τα Φωοβολταϊκά, και μάλιστα με υποπολλαπλάσια δαπάνη που αφορά μόνο την εγκατάσταση των Μετασχηματιστών?

6. Έχουν αναλογισθεί οι αρμόδιοι Τεχνοκράτες ότι ειδικά σήμερα με τις καλπάζουσες τιμές ενέργειας  ότι  κινδυνεύουν  να κλείσουν  χιλιάδες  μικρές,  μεσαίες  άλλα  και μεγάλες επιχειρήσεις, με συνέπεια την πρωτόγνωρη αύξηση της ανεργίας αλλά και την βύθιση
της Εθνικής Οικονομίας?

“Άποψη μας είναι ότι το πρόβλημα είναι Εθνικό και ως τέτοιο πρέπει άμεσα να  αντιμετωπισθεί” καταλήγει ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ