Σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας απολαμβάνει η Σκιάθος, καθώς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο Διαχειριστής έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού μέσω Εύβοιας. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς Μαντούδι Εύβοιας-Σκιάθος καθώς και ο νέος, υπερσύγχρονος Υποσταθμός Σκιάθου μεταφέρουν ήδη επιτυχώς τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία προς το νησί, συμβάλλοντας στην αυξημένη ζήτηση της τουριστικής περιόδου τόσο για τη Σκιάθο όσο και για τις βόρειες Σποράδες συνολικά.
«Καλωσορίζουμε τη Σκιάθο στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών. Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμη έργο ορόσημο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς που συμβασιοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, κατασκευάστηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και χάρη στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων μας, ηλεκτρίστηκε στην ώρα του. Με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται το επόμενο διάστημα, η νέα διασύνδεση είναι έτοιμη να προσφέρει ποιοτική ηλεκτροδότηση στη Σκιάθο και τα γειτονικά νησιά», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας είναι ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων που υλοποίησε ο Διαχειριστής στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 57 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά της Σκιάθου, η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.
Θαμμένο το καλώδιο
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου έργου είναι ότι το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ’ όλη την υποθαλάσσια όδευσή του μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ. διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες. Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς.
Όπως τονίζεται, η νέα καλωδιακή σύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό σύστημα Υψηλής Τάσης θα θωρακίσει την τροφοδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος των βορείων Σποράδων με ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απώλειας ηλεκτρικής ισχύος σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή αυξημένης ζήτησης.