Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑγροτικό Ρεύμα: Οδικός χάρτης για τη ρύθμιση των χρεών

Αγροτικό Ρεύμα: Οδικός χάρτης για τη ρύθμιση των χρεών

Τις προϋποθέσεις ένταξης των αγροτών στη δεκαετή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών με μηδενικό επιτόκιο  θέτει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες.

Όπως αναφέρεται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με οφειλές που είχαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 παροχή αγροτικής χρήσης συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» μπορούν να επωφεληθούν.

 Όπως προβλέπεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προϋπόθεση είναι η οφειλή του δικαιούχου να μην έχει ενταχθεί στη ρύθμιση που προβλέπεται και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών των πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, με βάση τους όρους τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής προβλέπονται τα εξής:

Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής.

Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

Να μην έχει ενταχθεί η οφειλή του δικαιούχου στη ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 5085/2024 (Α’ 17) και της συναφούς υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/59869/1004/4.6.2024 κοινής υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023» (Β’ 3162).

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 10 ευρώ τον μήνα.  Μετά από σχετικό αίτημα των δικαιούχων προς τον προμηθευτή, οι δόσεις μπορούν  να καταβάλλονται συγκεντρωτικά με δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως την 30η Ιουνίου και έως την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για τους κατόχους συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, η πρώτη δόση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2024.

Εμπρόθεσμες πληρωμές νοούνται αυτές που καταβάλλονται σε χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημερολογιακές ημέρες από το πέρας των ανωτέρω ημερομηνιών. Ενώ σε  περίπτωση, που δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα 3 μηνιαίες δόσεις ή 1 εξαμηνιαία δόση, απεντάσσεται από τη ρύθμιση της οφειλής με μηδενικό επιτόκιο και οι υπολογιζόμενοι τόκοι βαρύνουν τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η.12.2034.

Σημειώνεται ότι οι  προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που εκπροσωπούν αγροτικές παροχές ή παροχές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ αποστέλλουν, μέχρι την 10η.11.2024, στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του ΥΠΕΝ και στον ΔΕΔΔΗΕ, αναλυτική κατάσταση ανά παροχή και δυνητικό δικαιούχο, η οποία περιλαμβάνει τα ποσά ανεξόφλητων οφειλών και τους υπολογιζόμενους τόκους καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση με το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών και των υπολογιζόμενων τόκων.

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου μπορούν οι αγρότες να κάνουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που αφορά σε δεκαετείς συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕΗ. Το πρόγραμμα ΓΑΙΑ αφορά σε τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας τα οποία διατίθενται από τη ΔΕΗ αποκλειστικά σε πελάτες με αγροτική ιδιότητα, με σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για τα δύο πρώτα έτη. Με το πέρας των δύο πρώτων ετών και για τα επόμενα οκτώ, θα ισχύει σταθερή τιμή για το 1/3 της κατανάλωσης, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου από τα προσφερόμενα εκείνη την περίοδο.

Οι τιμές για τα δύο πρώτα χρόνια είναι:

-9,3 σεντς ανά κιλοβατώρα για αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές ή 10,5 σεντς ανά κιλοβατώρα εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση.

-9,8 σεντς ανά κιλοβατώρα για τους λοιπούς κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές ή 11 σεντς ανά κιλοβατώρα εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ