Από την 1η Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν αποκλίσεις στα δεδομένα των εσόδων τους, καθώς τελειώνει το μεταβατικό στάδιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ. Όσον αφορά στις δαπάνες, θα υπάρχει ένα μικρό περιθώριο 5% αποκλίσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η φορολόγηση εισοδημάτων θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA, με την Εφορία να αναγνωρίζει μόνο τα παραστατικά που διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.
Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).
Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.