don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Αίνιγμα: “Τι είναι μαύρο και όλο μεγαλώνει; Απάντηση: Το μαύρο μας το χάλι”, “βίαιες” διορθώσεις, οι κινήσεις Ρόκα, Helikon-ΟΛΠ, τιμολόγιο-μαχίες και η γεωστρατηγική κίνηση Αθήνας-Λευκωσίας

*Επειδή είδα πολλά, για “Μαύρες Παρασκευές…”, “Μαύρους Κύκνους…” ένα έχω να πω: γενικά το “Μαύρο μας το χάλι…” καθώς μπροστάρηδες στο ξεπούλημα της Παρασκευής ήταν ΑΕΔΑΚ, τμήματα ιδιωτικής επενδυτικής (private banking), μεγαλόσχημοι πελάτες τραπεζών κ.λ.π σοβαροί και θεσμικοί. Τρομάρα μας. Με την Wall Street σε αργία μία μέρα πριν (Πέμπτη), ημιαργία την D-Day (Παρασκευή). Το άκουσα και αυτό, πως η απόδοση του GR10Y έπεφτε 55 μ.β σε μόλις μία ημέρα, επειδή οι επενδυτές ξεπουλούσαν μετοχές για να στραφούν στην ασφάλεια των ομολόγων. ΟΚ, να την δεχτώ αυτή την άποψη λ.χ. για το γερμανικό Bund αλλά για το ελληνικό; στο 1,895% από 2,55%. Παιδιά εάν δεν το έχετε, δεν είναι κακό, παίξτε monopoly.

*Από τη μία η Intracom με “βουτιά” 8,52% στα 1,76 ευρώ-από την άλλη η Quest με μόλις 2,51% στα 17,06 ευρώ. Κόκκαλης vs Φέσσας = 2, καρφί.

*Από τη μία η Alpha Bank με 8,08% στο 1,01 ευρώ- από την άλλη η Εθνική με 4,80% στα 2,561 ευρώ. Και έχουν “φαγωθεί” να “φάνε” τον Παύλο Μυλωνά.

*Άντε τώρα να καταλάβει ένας εχέφρων επενδυτής γιατί την Παρασκευή στο ΧΑ είχαμε τη μεγαλύτερη-σε έκταση- διόρθωση του 2021. Με δεύτερη στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου.

*Έχει και τα καλά της η Black Friday, στις αγορές. Μείον 13% στις τιμές του πετρελαίου, στα 250,22 ευρώ/MWh από 285,24 την Πέμπτη.

*Καλή η σκέψη των ανθρώπων της Viohalco, για το ΚΟΔ της Noval Property. Αυτό γιατί η έκδοση είναι μεν 7ετούς διάρκειας αλλά η εταιρεία έχει την δυνατότητα μερικής ή ολικής επαναγοράς στην λήξη της 3ετίας. Με όρους και προϋποθέσεις, προφανώς αλλά έξυπνη η κίνηση.

*Πρώτα ομόλογο και μετά εισαγωγή στο ΧΑ. Ο λόγος για την R Energy 1- εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ρόκα-.Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ. Την είσοδο των μετοχών της R Energy-1 στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Εναλλακτική Αγορά) την προγραμματίζουν για το 2022.

*Σε αγορές μετοχών του ΟΛΠ φέρεται να προχώρησε το Helikon, την Παρασκευή. Προς το 6% του μ.κ “χτίζεται” σταδιακά η συμμετοχή του fund, στο μ.κ του Οργανισμού. Προφανώς οι άνθρωποι βλέπουν, πως τα 447 εκατ. ( ! ) είναι peanuts. Τα έχουμε αναλύσει τα του ΟΛΠ, επίσης γνωστό πως η CosCo έχει μέση τιμή κτήσης πάνω από τα 21 ευρώ. Στα 17,88 η τρέχουσα.

*Μεγάλη και σκληρή παρασκηνιακή μάχη μαίνεται για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ ο Νοέμβριος αναμένεται να κλείσει με την υψηλότερη μέση τιμή χονδρικής που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα (σ.σ παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών λόγω της μετάλλαξης όμικρον που έφερε την τιμή χονδρικής από τα ιστορικά υψηλά των 285 ευρώ η μεγαβατώρα ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από πολλές εβδομάδες) η ΔΕΗ αιφνιδιάζει τους πελάτες της, τόσο τους υφιστάμενους που ήθελαν να αλλάξουν τρόπο χρέωσης από τον κυμαινόμενο στο σταθερό όσο και τους υποψήφιους που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο πρώην κρατικό μονοπώλιο. Όπως έγινε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος, τα τρία τιμολόγια σταθερής ενέργειας (σ.σ δηλαδή αυτά που δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές του ρεύματος στην αγορά χονδρικής και δεν επιβαρύνονται με τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής) οι τιμές από τις αρχές Δεκεμβρίου αυξάνονται κατά… 80% περίπου. Έτσι, για να κλειδώσει κάποιος την τιμή της κιλοβατώρας για δύο χρόνια και να μην ανησυχεί για τις μεταβολές ημέρα με την ημέρα και μήνα με τον μήνα, πρέπει να πληρώνει πλέον 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα αντί για 10 λεπτά που ήταν η χρέωση μέχρι τώρα. Με τέτοια αύξηση, είναι προφανές ότι η ΔΕΗ χάνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που είχε έναντι του ανταγωνισμού και το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η ΔΕΗ είχε κάνει γνωστό ότι είχε κάνει hedging στα τιμολόγιά της για να προσφέρει τα συγκεκριμένα πακέτα στους καταναλωτές. Τι άλλαξε τα τελευταία 24ωρα; Ασκήθηκαν πιέσεις από τον ανταγωνισμό; Έπαιξε κάποιο ρόλο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Λεπτομέρειες… προσεχώς.

*Οι Κύπριοι φαίνεται ότι αυτή τη φορά το έχουν πιστέψει πολύ. Το ίδιο θα λέγαμε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης και κατ’ επέκταση το Μαξίμου. Μιλάμε για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Ένα project ιδιαιτέρως φιλόδοξο και γεωστρατηγικής σημασίας. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης, την Πέμπτη θα παρουσιάσει τους όρους του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου θαλάσσιου μεταφορέα, σε εκδήλωση που θα γίνει σε αίθουσα του ΟΛΠ. Κάτι μου λέει πως αυτή τη φορά θα έχουμε… ούριο άνεμο. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε την επίμονη και άοκνη προσπάθεια του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, για την ευόδωση ενός, στρατηγικής σημασίας, “εθνικού” εγχειρήματος.

*Η στήλη καλωσορίζει στην οικογένεια του finup τον διακεκριμένο συνάδελφο Νίκο Ελευθερόγλου, με περγαμηνές στο πολιτικό ρεπορτάζ. Με τον Νίκο κοντά μας ισχυροποιούμε την ήδη δυνατή ομάδα μας και προσβλέπουμε σε μία δημοσιογραφική “περιπέτεια”, βασιζόμενοι στην συνέπεια, την αμεροληψία, την τόλμη και την καθαρότητα θέσεων και απόψεων.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask