Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο… Ντράγκι. Την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού και για το 2022 και για το 2023, την ημέρα που η Ευρώπη κλήθηκε να… χωνέψει ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ενδεχομένως και ύφεση, ήρθε και η πολιτική κρίση στην Ιταλία για να δώσει το «τέλειο χτύπημα» στο ευρώ.
Ήταν περίπου 16:00 το απόγευμα όταν ο «σούπερ Μάριο» μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης μια ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο χωρίς επιτυχία. Αποτυπώθηκε έντονα στο διάγραμμα του ευρώ με το δολάριο το οποίο για πρώτη φορά από τα…γεννοφάσκια του κοινού νομίσματος, υποχώρησε στο 0,995. Οι ελπίδες ότι η παρέμβαση του Ιταλού προέδρου θα απέτρεπαν την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού επανέφερε την ισοτιμία στο εύθραυστο επίπεδο των τελευταίων ημερών (το 1,004-1,005) αλλά η είδηση της παραίτησης και της εισόδου της ιταλίας σε πολιτική κρίση για μια ακόμη φορά (και μάλιστα σε μια από τις κρισιμότερες χρονικά συγκυρίες για την Ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής κρίσης) οδήγησε και πάλι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κάτω από το 1 προς 1.
Οι αγορές θα κληθούν να σταθμίσουν πολλούς παράγοντες τα επόμενα 24ωρα για να κρίνουν αν θα πρέπει το ευρώ να διατηρηθεί στο 1 προς 1 με το δολάριο ή χαμηλότερα : την απειλή της διακοπής του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίουπου έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω στην Ευρώπη όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης και της φετινής χρονιάς αλλά και του 2023 και φυσικά τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες με τη… βούλα πλέον τις Κομισιόν δεν θα υποχωρήσουν ούτε το 2023. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου της ΕΚΤ.
Η κατρακύλα του κοινού νομίσματος και η εκτόξευση του πληθωρισμού από τη μία που τιθασεύονται με αυξήσεις επιτοκίων, η κατρακύλα του ΑΕΠ από την άλλη που μόνο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει αν ανέβουν τα επιτόκια.