don't even ask

don't even ask

spot_img

Ήρθε η ώρα Αθήνας-Λευκωσίας, το πρόγραμμα του Enria, ο “Ηρακλής” στην κατάψυξη, έξοδος σε ναρκοπέδιο, Compromesso Storico?, rocket ΤΕΡΝΑ, εύσημα για την επικοινωνιακή στρατηγική του ΟΠΑΠ και τα 236 της Αγγελικής

*Να ξεκινήσουμε από τα σύντομα ανέκδοτα. Ενιαία Ευρώπη, αλλά των εξαιρέσεων: Εξαιρέθηκαν Ισπανία, Πορτογαλία ως προς την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Εξαιρούνται Ουγγαρία, Σλοβακία από το πετρελαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Σας έχω και άλλο: Χωρίς “λευκό καπνό” χθες η ΕΕ για το εμπάργκο στο φυσικό αέριο. ΘΑ το (ξανα)συζητήσουν αύριο.

*Κατά τ’ άλλα επισπεύδουσα η ΕΕ για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού φ/α με τάνκερ, στο πλαίσιο του νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεδομένου, ότι-σχεδόν- το ήμισυ ευρωπαϊκού στόλου ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές, νομίζω πως ήρθε η ώρα για εξαίρεση Αθήνας-Λευκωσίας. Σε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο θα γίνει της… Σαλαμίνας.

*Είναι ο στασιμοπληθωρισμός συμπεραίνουν και οι Valentina Romei και Alan Smith (Financial Times/μεταφορά από euro2day.gr). Τι άλλο θα μπορούσε να είναι προοπτικά, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση.

*Σας έχω προϊδεάσει, πως στη διήμερη επίσκεψη του Αντρέα Ενρια στην Αθήνα (11-12/5) εκτός των άλλων “ευρωπαϊκού” ενδιαφέροντος θέματα προς συν εξέταση θα έχει και τα αμιγώς “ελληνικού” για νέα NPLs και DTC. Η ευρωπαϊκή συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, η σειρά της Αθήνας ήταν το 2020 αλλά ένεκα Covid-19 θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα. Απ’ ότι πληροφορούμαι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν είναι στο πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι χθες βράδυ. Πιθανότατα η συνάντηση στο Μαξίμου να γίνει στην επόμενη επίσκεψη του Ιταλού τον Ιούλιο.

*Παραμένει σε εκκρεμότητα η προσμέτρηση ή όχι των εγγυήσεων του Δημοσίου για την κάλυψη των τιτλοποιήσεων που υλοποίησαν οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής” στο Δημόσιο χρέος. Το θέμα-μέγα πρόβλημα, καθότι μιλάμε για 22-23 δισ.,- έθεσε αρχικά η Eurostat πριν μερικούς μήνες για να ακολουθήσουν και άλλοι ευρω-φορείς. Πρακτικά, ο “Ηρακλής” έχει μπει στην κατάψυξη (από τον Χρήστο Σταϊκούρα) αναγκαστικά, τα σπασμένα τα πληρώνει κατ’ αρχήν η Attica Bank αλλά αφορά και συστημικές με υπέρβαρο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

*Γνωστό στην αγορά, πως οι τραπεζίτες έχουν αναθέσει σε ξένα επενδυτικά σπίτια τη διερεύνηση του ενδεχομένου έκδοσης Tier II και “ομολόγου υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας” στο πλαίσιο της ενίσχυσης τους με συνολικά 14,5 δισ. μέσα στην 4ετία. Δεδομένου, ότι το 2021 είναι πολύ…μακριά -από την άποψη των όρων αγοράς- η προοπτική “εξόδου” στις αγορές με senior preferred ομολογιακές εκδόσεις παραπέμπει σε… ναρκοπέδιο. Ενδεικτικά η Eurobank, – βγήκε πέρυσι 2 φορές αντλώντας αρχές Σεπτεμβρίου 500 εκατ. με την προσφορά στο 1,5 δισ. υπερκάλυψη που διαμόρφωσε την αρχική απόδοση του 2,50% σε 2,375% για σειρά λήξης 14 Μαρτίου 2028 και με δικαίωμα ανάκλησης στις 14 Μαρτίου 2027. Τα ομόλογα είναι σε διαπραγμάτευση στην αγορά του Λουξεμβούργου (Euro MTF) πλην όμως αρκεί μία πρόχειρη ματιά στην τρέχουσα τάση στις αγορές ομολόγων, για να αντιληφθεί τον βαθμό δυσκολίας (και βαρύτερου κόστους χρήματος. Στο 3,398% το ελληνικό 10ετές (απόγευμα Τετάρτης), στο 2,939% το ιταλικό και στο 0,9875% το γερμανικό 10ετές-σημείο αναφοράς για τις αγορές χρήματος στην Ευρώπη. Σε ανάλογη θέση και οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς που επίσης θα πρέπει να εκπληρώσουν την δέσμευση για “κάλυψη των υποχρεώσεων όσον αφορά στην Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Τίτλων) μέχρι το 2025.

*Δεν έχει τέλος η κατρακύλα για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης. Σερί 13; 14; έχει χαθεί το μέτρημα, απώλειες απίστευτες-σχεδόν 50%- στο 8μηνο χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογείται από τα οικονομικά αποτελέσματα ούτε από τις προβλέψεις για επιβάρυνση λόγω ενεργειακού κόστους-αύξησης τιμών πρώτων υλών. Από τις μεγάλες απογοητεύσεις καθώς σημαντικός αριθμός επενδυτών εμπιστεύτηκε την θεαματική 2ετία 2019-2020. Αλήθεια ο βασικός μέτοχος (Κωνσταντίνος Χαλιορής) δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει/αποδώσει κάπου, κάτι; Προσωπική εκτίμηση, πως επί Σταύρου Χαλιορή θα ήταν διαφορετική η συμπεριφορά απέναντι στην ευάριθμη επενδυτική κοινότητα.

*Ούτε ο Θεόδωρος Φέσσας, μας τα λέει καλά τελευταία. Νέα διόρθωση για τη μετοχή, κατά 2,18% στα 5,38 χθες και συνολικά 11,02% στο μήνα.

*Πέμπτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με 3,52% στα 1,47 ευρώ, συνολικά 9,70% στην εβδομάδα και 13,60% στο μήνα έχει…χρόνια να “γράψει” το χαρτί. Παρατηρητικός φίλος, μου έλεγε πως εδώ και μέρες η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη ούτε που ακούγεται-εννοώντας ενστάσεις, καταγγελίες, αναφορές κατά της άλλης πλευράς- των Reggeborgh-Holterman. Παλαιός αριστερός και σπουδαγμένος στην rossa Bologna ο φίλος με παρέπεμψε στον Compromesso Storico. Τον άκουσα και σκέφτηκα, λες; Εάν ναι, στον ρόλο του Sardo (Enrico Berlinguer) ποιος ο Henry Holterman. Τι άλλο θ’ ακούσω, το “χαρτάκι” ωστόσο πηγαίνει “σφαίρα”.

*Με “κλειστά μάτια” ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 17,38 (1,88%) με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Ουδόλως μ’ απασχολεί, και στα 18 και στα 20 και στα 22 γίνει-δεν γίνει το deal το μέλλον για τα funds είναι στις ΑΠΕ. Προς τα κει “σπρώχνουν” το χρήμα, εκεί γίνονται deals με διψήφια premium, εκεί βγαίνουν οι υπεραξίες. Μεγάλο και διευρυμένο το παιχνίδι, διεθνώς, και deep value οι ελληνικές 3-4 big του κλάδου για να μείνουν εκτός.

*Επιφυλακτική η Morgan Stanley για την προσθήκη της Εθνικής στον MSCI Greece Standard αλλά και για την αφαίρεση της Jumbo. Σε αντίθεση με την Societe Generale, που έχει “βγάλει” 2-3 φορές εκτός τον Απόστολο Βακάκη, αλλά εκείνος Too Hard… Ο αμερικανικός οίκος δεν αναφέρεται σε ΕΛΠΕ, Mytilineos και μου κάνει εντύπωση, γιατί το cosnsescus των αναλυτών δίνει Ευάγγελο εντός, ενώ για τα Πετρέλαια είχα την εντύπωση πως ο Δρ είχε “δέσει” την ένταξη. Ο.Κ, αν όχι σε αυτήν; στην επόμενη.

*Πολύς και ενδιαφέρον κόσμος στο The Albion, στο Ψυχικό, πριν μερικά βράδια στην εκδήλωση του ΟΠΑΠ για τα 3 χρόνια του tzoker.gr. Φίλη, που παρευρέθηκε στο party της Ομήρου 6 μου είπε τα καλύτερα. Το βρίσκω έξυπνο, που το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού “ανοίγεται” και προς αυτό το κοινό, social media, διαδραστικό και όμορφο (εάν κρίνω από κάποιες θηλυκές παρουσίες, που είδα στις photos). Πάντα τέτοια παιδιά και στείλετε καμιά πρόσκληση στην DeA. Παρεμπιπτόντως, στο συν και τα 13,94 ευρώ το “χαρτί” χθες. Τι άλλο….

*Πιστώθηκε στους δικαιούχους/μετόχους το μέρισμα του ΟΛΘ (2021). Στα 1,50 ευρώ μείον 5% φόρος=1,425/μτχ, Not Bad. Πληροφορίες και στο Thpa.gr. Για τα άλλα, τα μετοχικά όσα λέγαμε χθες ισχύουν μέχρι κεραίας. Stay Firm.

*Μotor Oil και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Όχι υπερβολές, αλλά ικανοποιητική απόδοση με χαμηλό ρίσκο.  Στα 15 ευρώ, με αποτίμηση 1,66 δισ.. Προλαβαίνει να φτάσει τα 2,3 δισ. μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο; Πάντως στον MSCI Greece Standard που ήταν θα ξανά είναι, πότε; όταν… είπαμε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

*Αγοράζουν από τα χαμηλά οι βασικοί μέτοχοι στον ΤΙΤΑΝα. Υποθέτω, πως όταν Παπαλεξόπουλος-Κανελλόπουλος κ.λ.π δυνάμεις συγκεντρώσουν τα απαραίτητα θα μάθουμε και για το ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ USA. Και εδώ χρειάζεται υπομονή αλλά με αποτίμηση 1,03 δισ. τι ρίσκο παίρνεις; ελάχιστο. Σχετικά με τον όμιλο, παρατηρητικός φίλος με πήγε στην Lehigh West, που το 2021 πουλήθηκε για 2,3 δισ$. Η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία τσιμέντων είναι του ομίλου Lehigh (lehighhanson.com) υπολογίζεται, πως θα “γράψει”150 εκατ$ ebitda. H TITAN USA ήταν-το 2021- στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης εταιρειών του κλάδου στις ΗΠΑ. Το τι έργα γίνονται στις ΗΠΑ, υποδομές κ.λ.π είναι να τρελαίνεσαι, μου είπε ο φίλος, που πρακτικά σημαίνει ότι η θυγατρική μπορεί να αξίζει-ακόμη- και 2 φορές την αποτίμηση της μητρικής. Συνεπώς, το βλέπω επιλεκτικός συλλέκτης και παίρνω τον χρόνο μου, και λίγα κομματάκια που κάνει πίσω το “χαρτί”.

*Τέσσερα νέα LR2 ύψους 234 εκατομμυρίων δολαρίων παρήγγειλε η Navios Partners της Αγγελικής Φράγκου, τελευταίας τεχνολογίας, μέγιστης αποδοτικότητας, και με αρχική συμφωνία ναύλωσης των δύο από τη Chevron. Η παραλαβή θα γίνει εντός του 2024 και του πρώτου τετραμήνου του 2025. Ο στόλος της εισηγμένης αποτελείται πλέον από 143 βαπόρια. Η αγορά στο υγρό αναμένεται να ανέβει, άρα το νέο “σίδερο” στο νερό κρίνεται απαραίτητο για τους Έλληνες “παίκτες”.

*Το finupnews βασιζόμενο πάντοτε στην εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα του ρεπορτάζ, οφείλει να παραθέσει αυτούσια την επιστολή της κυρίας Ινούς Καρέλια, αναφορικά με σχετικό σημείωμα της στήλης, που αφορούσε στο πρόσωπο της.

«Αξιότιμοι

Έλαβα γνώση του δημοσιεύματος/σχολίου σας don’t even ask όπου μεταξύ άλλων

αναφέρεστε στο πρόσωπό μου.

Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι :

«Το καλό για την εισηγμένη είναι, πως στα διοικητικά/κληρονομικά έχει επέλθει σχετική ηρεμία, όπως λέγεται στην Καλαμάτα. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που έβαζε τέλος στον “εμφύλιο των Καρέλια” (Ινώ Καρέλια κατά της συζύγου και κόρης του εκλιπόντος αδελφού της Κωνσταντίνου) η κατάσταση εξομαλύνθηκε αρκετά.»

Επιτρέψτε μου, στην τοποθέτησή σας, να ξεκαθαρίσω  ότι η υπόθεσή μου ήταν προσωπική. Δεν  αφορούσε εμένα με την εταιρεία  ΚΑΡΕΛΙΑ. Αφορούσε καθαρά τη σχέση μου με τον αδελφό μου και των κληρονόμων του [ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ και κόρη του ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ]  και την μεταξύ μας διαφορά μας στην κληρονομιά του πατέρα μου Ιωάννη Καρέλια.

Ας σημειωθεί ότι η απόφαση που αναφέρεστε είναι η υπ’ αρ. 455/5.4.2021 , η οποία κρίθηκε στις 30.6.2019 και κρατήθηκε στον ΑΠ  για 2 χρόνια η απόφαση αδημοσίευτη (δημοσιεύθηκε 23.6.2021) – Κατά τα άλλα ο Άρειος Πάγος παύει πρωτοδίκες δικαστές, λόγω υπέρμετρων ετήσιων καθυστερήσεων, αποφεύγοντας να εξηγήσει τον λόγο που δημοσίευσε απόφαση μετά από 3 χρόνια από τα οποία τα 2 χρόνια φερόταν εκδοθείσα αλλά παρακρατηθείσα και μη δημοσιευθείσα.

Πάντως η απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρεστε, δεν αφορά την εκκρεμούσα αγωγή μου  (88/11.10.2021), δεν αφορά την διοίκηση της ΚΑΡΕΛΙΑ.

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη δεν μπορούσε να σταθεί ικανή να εμποδίσει την απρόσκοπτη εξέλιξη και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Καρέλια, πόσο μάλλον όταν στην Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας δεν συμμετέχουν ούτε εγώ, ούτε οι αντίδικες ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ.

Εκτός εάν σας δηλώθηκε ή για κάποιον λόγο πιστεύετε ότι το (προσωρινό) αποτέλεσμα της αντιδικίας μου που αφορά κληρονομιαίες μετοχές σχετίζεται με κάποιον τρόπο με επίτευγμα της , διοικούσης την ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ πλευράς ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ ή ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΕΛΙΑ., που δεν σχετίζονται με τις  επίδικες κληρονομιαίες  μετοχές.

ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ με ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ/ΑΚΥΡΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Οι διαφορές μου με τις αντίδικες ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ είναι ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο η μεθόδευση  δημοσίευσης  ΑΚΥΡΗΣ και ΔΗΘΕΝ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΕΛΙΑ, βάσει της οποίας  έχουν εγκατασταθεί οι κκ Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου σε κληρονομιαίες μετοχές του πατέρα μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΕΛΙΑ.

Αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια η αποκατάσταση της αληθείας».

Με εκτίμηση

Ινώ Καρέλια

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask