don't even ask

don't even ask

spot_img

Ήξεις-αφήξεις ο Jerom, το ράλι της TESLA, το “ταμείο” του ΟΠΑΠ, περί χάλυβος, έξοδος για ΟΔΔΗΧ, η (έξυπνη) κίνηση Θεοδωρικάκου, το call option (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η Revoil και ο επενδυτής και…οι Γαλλίδες

*Δεν έκανε σοφότερους τους traders στην Wall Street ο Jerom Powell. Ηξεις-αφήξεις, ως αναμενόταν, οι δηλώσεις του. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία.  Πως ερμηνεύει γνωστός-γνώστης την αμφίσημη στάση Powell: Η Fed συνεδριάζει στις 30-31 Ιουλίου, δηλαδή μετά την ECB (στις 18 Ιουλίου).

*Στην συνεδρίαση της Φρανκφούρτης η πιθανότητα να προχωρήσουν σε σερί δεύτερη μείωση επιτοκίων δεν είναι καν θεωρητική. Που σημαίνει πως, εάν η ΕΚΤ πάει σε μείωση-κατά 25 μ.β- πιθανόν να γίνει στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Εάν επιβεβαιωθεί η σχετική προσέγγιση τότε δικαιώνεται πλήρως η DeA που από τον Φεβρουάριο αναφερόταν σε 2 μειώσεις- και υπό εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες το βασικό επιτόκιο να έπεφτε στο 3,25% (τέλος 2024). Τι σημαίνει όμως αυτό, δυστυχώς η επιβεβαίωση της στήλης σημαίνει αυξημένα κόστη χρήματος, δανεισμού, εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, μειωμένες χορηγήσεις κ.λ.π Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία; οι επιχειρήσεις; Ακόμη και με άλλη ηγεσία της Κομισιόν-τεχνοκρατική κ.λ.π- πολύ δύσκολα, πολύ δε περισσότερο με το νέο τρίο που προωθείται.

*Το νέο στις εξελίξεις από το Γαλλικό μέτωπο: η Μαρίν Λεπέν με στροφή 180ο  ξεκαθαρίζει (προς ποιους έχει σημασία) ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και εάν ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Επειδή ένα τέτοιο ζητούμενο (απόλυτη πλειοψηφία) είναι πολύ δύσκολο-έως απίθανο/αλλά η κάλπη είναι “γκαστρωμένη” όπως είχε πει ο Χαρίλαος και επειδή οι “αγορές” δεν συγχωρούν τα κενά (νωπή ακόμη η εξώθηση σε παραίτηση της Λιζ Τρας) η Μ.Λ επιχειρεί να τα κλείσει. Επειδή δεν μου αρέσει να εικοτολογώ, να παριστάνω τον ειδικό, θα περιοριστώ σε ετούτο. Με το που έγινε γνωστή η στροφή 180ο/premiere kolotoumbά της Γαλλίδας; η απόδοση του Γαλλικού 10ετούς έπεσε στο 3,288% συνακόλουθα μειώθηκε η διαφορά/spread με το Γερμανικό. Με εννοείτε. Επίσης, ρώτησα πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει για την “θερμοκρασία” της σχέσης των 2 Γαλλίδων- Μαρίν Λεπέν-Κριστίν Λαγκάρντ για να λάβω την απάντηση πως: η επικεφαλής της ΕΚΤ κατάφερε να συνεννοηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό- με το που έδειξε τον προσήκοντα ρεαλισμό η Τζόρτζια. Θυμόσαστε την αναφορά της Ιταλίδας για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των Ιταλικών τραπεζών και το massage που ακολούθησε από την Φρανκφούρτη. Στο 1,074 η σχέση ευρώ/δολαρίου. Το θυμίζω, μήπως και δεν…

*Εν τω μεταξύ, ράλι για τη μετοχή της TESLA, καθώς οι παραδόσεις για το 3μηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Πρακτικά, ένα καλό Q2 και πάνω από τα 224$ το “χαρτί”. Όσοι είχαν ακολουθήσει την εκτίμηση του trader που μας δίνει tips από Νέα Υόρκη κάνουν διψήφιο “ταμείο”. Τι μας είχε στείλει-προ ημερών- ο φίλος; ότι σύμφωνα με τον Elon η αποτίμηση της Space X θα αυξηθεί (210 δισ$) συνεπώς θα ενισχυθεί και η “μητρική”.

*Επίσης χθες μας έστειλε και αυτό: “…η CRSP όμως παραμένει στα 53$, καθώς η αγορά διάβασε αρνητικά τις πωλήσεις του COO, που όμως έγιναν στο πλαίσια κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων. Είμαστε σε αναμονή- με την υπενθύμιση ότι η μτχ βρίσκεται σε επίπεδα όπου η Kathy W. έχει προβεί σε συνεχόμενες αγορές μέσω ΑΡΚ Ιnv…” σ.σ CRSP: Crispr Therapeutics AG (Nasdaq) στα 52,83$ χθες απόγευμα. Θα επανέλθει η DeA και με άλλες 2-3 μετοχές, που έχουν υποδειχθεί από τον ειδικό.

*Στα καθ’ ημάς, και επειδή η στήλη δεν “κομματίζεται” θα περιοριστώ στο εξής από την προχθεσινή ομιλία Σαμαρά. “Δεν είναι δυνατόν να επιδοτείται με 8.000 η αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ και με 2.000 το παιδί”. Προσωπικά, από τα λίγα που συμφωνώ με τον Μεσσήνιο. Ορθότατη- κατά την εκτίμησή μου- θέση, που όλως περιέργως ( ; ) “θάφτηκε” από την πλειονότητα των Μέσων. Και το κλείνω εδώ.

*Είχα και τους γνωστούς, οι οποίοι με πίεζαν να πάμε σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ/Play γιατί “τσιμπούσαν” τα bets του Αυστρία- Τουρκία. Καλό το “ταμείο” που κάνει αυτό το διάστημα ο Οργανισμός- και ακολουθεί Ολυμπιάδα κ.λ.π. Για αυτό δεν με ικανοποιούν τα 14,67 ευρώ της μετοχής. Για να το δει ο market maker του “χαρτιού”.

*Τι βλέπω; καταγγελία της ΕΝωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος για χρήση ακατάλληλου Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΝ.Χ.Ε “…έχει πληροφορηθεί ότι σε έργο κατασκευής στον Λιμένα Θάσου χρησιμοποιείται εισαγόμενος Χάλυβας Οπλισμού Σκυροδέματος, του οποίου η χρήση στην Ελλάδα είναι παράνομη, επειδή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τεχνικής κατηγορίας (ποιότητας) Β500C κατά το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3. To έργο αφορά συγκρότημα κατοικιών και βρίσκεται επί του δρόμου της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ με κατεύθυνση προς Νότο, περίπου 100 μέτρα από το κτήριο της ΔΕΗ–ΔΕΔΔΗΕ. Η διάταξη των εγκάρσιων νευρώσεων του συγκεκριμένου χάλυβα καθώς και η έγγλυφη σήμανση του εργοστασίου παραγωγής μέσω ενισχυμένων νευρώσεων παραπέμπει σε χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος τεχνικής κατηγορίας B500B κατά το βουλγαρικό πρότυπο BDS 9252. Ο χάλυβας Β500Β κατά το βουλγαρικό πρότυπο BDS 9252 απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, γιατί η σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 9529/645/10-5-06, ΚΥΑ 17116/1116/6-8-07 και Κανονισμός Τεχνολογίας Χαλύβων) σαφώς επιβάλλει την αποκλειστική χρήση χάλυβα Β500C κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3, συνοδευόμενο για κάθε παράδοση στο έργο με αντίστοιχο πιστοποιητικό συμμόρφωσης και πιστοποιητικό ελέγχου παραγωγής-τεχνικό δελτίο παράδοσης. Με βάση τα ανωτέρω, καλούμε τις Υπηρεσίες σας, εφόσον επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω, να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή χρήσης των παράνομων χαλύβων και την παρεμπόδιση επανάληψης του φαινομένου…”. Υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΝ.Χ.Ε Νίκο Ι. Γεωργακέλλο, απευθύνεται και προς το υπ. Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ-ΓΓΔΕ. Σοβαρή η καταγγελία, θεωρώ πως εξετάζεται ΗΔΗ από τους αρμοδίους.

*Μία μέρα-Δευτέρα- πάνω- την αμέσως επομένη κάτω-Τρίτη- ρωσικό τραινάκι οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

*Τον Βασίλη Γούλα τον παρακολουθώ- έχει καλή ενημέρωση απ’ εκεί που πρέπει- για αυτό και το άρθρο του για έντοκα θα προέτρεπα να διαβαστεί. Ειδικότερα απ’ όσους είναι καταθέτες του 0,25% και 0,50%. Η έκδοση-3μηνης διάρκειας- που βγάζει σήμερα (μέχρι Πέμπτη) ο ΟΔΔΗΧ απευθύνεται και σε ιδιώτες. Η δε απόδοση συγκριτικά με την τραπεζική κατάθεση, δεν το συζητώ “μέρα με τη νύχτα”.

*Ξανά χτύπησε το ΚΕΠΕ, αυτή την φορά “βλέπει” ανάπτυξη 1,9% και εξηγεί γιατί δεν πέφτουν οι τιμές. Ενδιαφέρουσα η τεκμηριωμένη ανάλυση του Κέντρου (Οικονομικές Εξελίξεις/τεύχος 54/Ιούνιος 2024) ειδικότερα σε ότι αφορά τις ακριβότερες τιμές σε βασικά είδη. Ενδεικτικά στα είδη super market, στο γάλα, στις τηλεπικοινωνίες, στις τραπεζικές υπηρεσίες στις μεταφορές κλπ. Προφανώς υπάρχουν και εγχώριοι-δομικοί παράγοντες που κρατούν τις τιμές υψηλά και δεν επιτρέπουν την αποκλιμάκωσή τους. Δύο βασικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν (α) το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, ή η συγχώνευσή τους με άλλες και η αύξηση της συγκέντρωσης (π.χ στις τράπεζες, στα super markets, στην ιδιωτική υγεία κλπ.) και (β) η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ΦΠΑ, τέλη κλπ.). Αναφορικά με το πρώτο, η συγκέντρωση ενός κλάδου στα χέρια ενός πολύ μικρού αριθμού εταιρειών, δηλαδή η δημιουργία ολιγοπωλίων, δεν είναι θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές.

*Θα μείνω λίγο στο θέμα, γιατί ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε κάτι έξυπνο (και απλό), ανακοίνωσε πρόστιμα για παραβίαση του πλαφόν στο μικτό κέρδος. Τα εύσημα (και mea culpa που είχα βιαστεί…), μακάρι να είναι αποτελεσματική η ντρίπλα του Κερατσινιώτη υπουργού Ανάπτυξης. Έχει περάσει από τη “μεγάλη Σχολή” (και δεν αναφέρομαι βέβαια στην Ιωνίδειο Πρότυπο).

*Είδα (mononews) το πολύ ενδιαφέρον θέμα (της Ράνιας Παπαδοπούλου) για την δικαίωση παθόντων μικρομετόχων από το σκάνδαλο FF Group. Καθοριστική η συμβολή του Νίκου Σακκά, έμπειρος δικηγόρος που εδώ και 6 χρόνια “σήκωσε” στην πλάτη του μία υπόθεση που έδειχνε χαμένη. Επειδή, τότε, είχα συνεργαστεί με τον Ν.Σ και είδα από κοντά την προσπάθεια του “κόντρα σε Θεούς και δαίμονες” τα εύσημα. Όπως και στην συνάδελφο Ρ.Π που έκανε το σχετικό θέμα. Το έχουμε πει 1.000 φορές, η DeA επουδενί είναι ανταγωνιστική προς άλλα sites, σωστούς συναδέλφους και όσους τέλος πάντων είναι στην σωστή πλευρά της αγοράς. Συναγωνιστική όμως, προφανώς. Για αυτό, πάμε παρακάτω…

*Με το που ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής στον ΟΤΕ νάσου η Deutsche Bank να συστήνει αγορά/buy στο “χαρτί” και να δίνει τιμή-στόχο τα 19,50 ευρώ. Στα 13,56 ευρώ χθες- κολλημένη κάτι μήνες σε στενό εύρος με άνω όριο τα 15,81 ευρώ. Την βρήκα πολύ αβανταδόρικη την Deutsche Bank για την εταιρεία που βασικός μέτοχος είναι η Deutsche Telekom. Και αν θυμάμαι καλά, κάποιες γραμμές χρηματοδότησης είναι στην D.T, παλαιότερα είχε και διαθέσιμα.

*Το είχε προ-αναγγείλει η DeA- τις ημέρες που ολοκληρωνόταν η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον όμιλο Motor Oil. Έγινε και αυτό, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα: Στην ενεργοποίηση του call option για την εξαγορά στην προσυμφωνημένη τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή πακέτου 26 εκατομμυρίων μετοχών προχωρούν οι Ολλανδοί της Reggeborgh στην EΛΛΑΚΤΩΡ. Αντιστοιχεί στο 7,46% των μετοχών που κατέχει η Motor Oil, η οποία ελέγχει συνολικά το 29,87% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Step by step & by the book, πάμε για το επόμενο. Άμεσα η έγκυρη ενημέρωση, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

*Minerva, νέα άνοδος για το “χαρτί”, στα 0,66 (14,78%). Ισχύει ότι σημειώναμε χθες, από νωρίς το πρωί.

*Revoil, ομοίως- με εκτενέστατη αναφορά χθες. Επαναλαμβάνω το συγκεκριμένο σημείο “…σύμφωνα με χρηματιστές, πρόκειται για διάθεση μετοχών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς και σε ιδιώτη επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και με αφορμή το τελευταίο, κυκλοφορούν-ήδη- κάθε λογής σενάρια για τον “ιδιώτη επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του…”.

*Talk of the town το όνομα του Μάριου Ηλιόπουλου, που κυκλοφορεί μεν αλλά μόνο “φωτογραφίζεται” δε. Θα μπορούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενεργήσει τα αυτονόητα. Αυτά, για να τα λέμε ως έχουν…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask