*Ηξεις-αφήξεις η υποδοχή της Wall Street στην απόφαση της Fed να μην αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια την Τετάρτη αλλά με τον Τζερόμ Πάουελ να “φωτογραφίζει” άλλες-τουλάχιστον- δύο αυξήσεις από Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Ήδη, οι traders βλέπουν ως πιθανή-σε ποσοστό 69%- νέα αύξηση 25 μ.β, τον Ιούλιο. Ακόμη και 5,75%-6% θα μπορούσαν να φτάσουν, σε ένα όχι και τόσο ακραίο ενδεχόμενο.
*Εκ προοιμίου γνωστό πως η ομόλογος του στην ΕΚΤ ήταν σε σαφώς δυσχερέστερη θέση, καθώς θα έπρεπε να ακολουθήσει και μάλιστα σε μία περίοδο που για την ευρωπαϊκή οικονομία πλησιάζει η ύφεση, που οι επιπτώσεις στο κοινωνικό-πολιτικό πεδίο παραπέμπουν σε hexenkessel (που θα έλεγαν οι Γερμανοί για το: καζάνι των μαγισσών που…βράζει) με το Βερολίνο έντρομο από την (δημοσκοπική) άνοδο του AfD με κατάρρευση του SPD και προσωπικά του Ολαφ Σολτς. Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλίδα επιμένει: δεν σκεφτόμαστε παύση στις μειώσεις των επιτοκίων το επιμύθιο της χθεσινής ομιλίας της, σοκάροντας ακόμη και τους πιο προσηνείς ενθυμούμενοι τον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού από την ίδια ως προσωρινό και διαχειρίσιμο. Αρκεί ένα (και δύο…) mea culpa για την όλη και φθίνουσα Ευρώπη; δυστυχώς όταν θα κρίνει η ιστορία ενδέχεται να είναι αργά. Επί της ουσίας, από αρχές Ιουλίου- και αφού έχει γίνει η πρώτη “αποστράγγιση” ρευστότητας (μέσω της μη ανανέωσης) ομολόγων που λήγουν στις 28 Ιουνίου (το ύψος και μόνον των 487 δισ. φέρνει ρίγη), το ήδη ακριβό/λιγότερο χρήμα θα ακριβύνει περισσότερο, θα μειωθεί έτσι περαιτέρω. Για να δούμε, τι δεύτερο 6μηνο περιμένει την ευρωπαϊκή οικονομία.
*Εξακολουθεί να παραμένει σε-συγκριτικά πάντα- καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία, πλην όμως έναν πρώτο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα από τον τουρισμό, η στενότητα λ.χ. των Γερμανών, ο επιθετικός ανταγωνισμός λ.χ. της Τουρκίας. Θέλει προσοχή, προσεκτικούς χειρισμούς και σοβαρότητα στην “κάλπη”. Και ο καθένας ας σταθμίσει τα συν-μείον του καθενός, της τσέπης του.
*Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία πυροδοτεί άλμα τιμών στην Ευρώπη- έφτασε έως τα 36 ευρώ. Οι τιμές των ναύλων για το αμερικανικό LNG έχουν αυξηθεί, όπως και η ζήτησή του από την Ασία. Μεγάλη αύξηση σημείωνε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) χθες το απόγευμα, με τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιούλιο να σημειώνουν άνοδο έως 16,6% στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν το μεσημέρι είχαν υποχωρήσει κοντά στα 28 ευρώ. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, η τιμή αναφοράς σημείωνε άνοδο σχεδόν 10% στα 34 ευρώ. Πρόκειται για νέα απότομη άνοδο των τιμών, μετά την αύξηση περίπου 25% την περασμένη Παρασκευή, με την οποία αντιστρέφεται η μείωση που είχε καταγραφεί τον περασμένο μήνα και οι τιμές επανέρχονται στα επίπεδα των αρχών Μαΐου. Η αύξηση των τιμών την αποδόθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που απαιτούν αυξημένη χρήση ενέργειας για τα κλιματιστικά. Το Bloomberg ανάφερε χθες, ότι η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στη διακοπή λειτουργίας τριών ακόμη νορβηγικών μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως τα μέσα Ιουλίου.
*Αύξηση στις τιμές των ναύλων: Χθεσινό δημοσίευμα ιστοσελίδας της ενεργειακής εταιρείας Montel αναφέρεται σε έναν άλλο λόγο που έχει να κάνει με την αύξηση των ναύλων μεταφοράς του αμερικανικού LNG λόγω περιορισμένης δυναμικότητας πλοίων για τη μεταφορά του καθώς και στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία. Τα ναύλα για τη μεταφορά του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη ανέρχονταν σήμερα σε 54.000 δολάρια την ημέρα από 33.500 δολάρια στις 30 Μαΐου που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 16 μηνών. Η πρόβλεψη, με βάση τη λεγόμενη καμπύλη τιμών Spark, είναι ότι η μέση τιμή για τα ναύλα θα είναι 49.750 δολάρια ανά ημέρα τον Ιούνιο και θα αυξηθεί στα 72.750 δολάρια τον Ιούλιο και στα 107.500 δολάρια τον Αύγουστο για να εκτιναχθεί στα 259.500 δολάρια τον Δεκέμβριο.
*Αυξημένη ζήτηση από την Ασία. Πηγή της αγοράς απέδωσε το άλμα στα ναύλα στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία, η οποία αντανακλάται στην αυξημένη τιμή του για την περιοχή αυτή.
*Η μέση τιμή χρέωσης του LNG για την Ευρώπη πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με εκτίμηση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής Acer, ανέρχεται στα 27,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα (8,77 δολάρια ανά MMbtu), ενώ το τελευταίο φορτίο με προορισμό τη Β.Α. Ασία είχε τιμή 9,27/MMbtu.
*Οι τιμές για την Ασία είναι υψηλότερες σε σχέση με την Ευρώπη για το υπόλοιπο του 2023, με βάση την καμπύλη των τιμών.
*Πέρασα από την γ.σ της Intracom Holdings, όλο το team του Σωκράτη “παρών”. Σχετικά με την επένδυση στην Intralot, ο πατριάρχης Κόκκαλης είπε ότι πρόκειται για μία κίνηση που «θα γίνει» στο μέλλον, χωρίς, όμως να δίνει κάποιες λεπτομέρειες τόσο για το ακριβές χρονικό διάστημα, ούτε για το ύψος της επένδυσης, ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή η μοναδική δραστηριότητα της Intracom είναι στον κλάδο επενδύσεων σε διάφορες εταιρείες, είτε πρόκειται για ελληνικές είτε για αλλοδαπές, τις οποίες αξιολογεί ανάλογα με την πιθανή τους απόδοση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μόνη μας δραστηριότητα αυτή τη στιγμή είναι στον κλάδο των επενδύσεων σε διάφορες εταιρείες, ελληνικές ή αλλοδαπές και τις οποίες αξιολογούμε ανάλογα με την πιθανή απόδοση. Η μόνη εταιρεία με την οποία έχει σχέση η Intracom είναι η Intralot, έχουμε δραστηριοποιηθεί για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τις πρακτικές που ισχύουν στις ΗΠΑ για τα τυχερά παιχνίδια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, για τη βελτίωση της τεχνολογικής βάσης της εταιρείας».
*Σε ότι αφορά στην Intralot, το να αναβάλουν την γ.σ (για τον Αύγουστο) και τον I.R να συστήνει λίγη υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για θετικό μου κάνει. Για αυτό και δεν κατάλαβα ποιοι “πετούσαν” μετοχές της εταιρείας ακόμη και στο μείον 10%. Το ποιοι μάζευαν την προσφορά το είδα και δεν ήταν ούτε χθεσινοί ούτε μικροί.
*Μου έστειλε γνωστός το σχετικό- σε ερώτημα μου για τον υψηλό καθαρό δανεισμό των εταιρειών του ομίλου Viohalco. To παραθέτω, ως έχει: ανεκτέλεστο CENER 3Δις περίπου σύμφωνα με την επίσημη αναφορά στα αποτελέσματα Α τριμήνου….. Φυσικά το μέγιστο αφορά τα καλώδια αλλά από κοντά ”ποτίζεται” και το σωληνουργείο (μέσα σε αυτές θα τρέχουν τα καλώδια)…. Για να δεχθεί τη παραγγελία η Εταιρεία πρέπει να πάρει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ και να εκδώσει αντίστοιχα Ε/Ε καλής εκτέλεσης για το 30% περίπου του κόστους έργου, φυσικά λόγω των διεθνών και όχι Ελληνικών έργων που παίρνει οι Ε/Ε εκδίδονται από ξένες μάλλον Ευρωπαϊκές Τράπεζες (όχι Ελληνικές γιατί δεν έχουν τέτοια όρια ποσών που να τα ”αντέχουν”). Οι ε/ε δίνονται για εγγύηση δανείου από τον πελάτη και δίνει την προκαταβολή που αναφέρω πιο πάνω…Με λίγα λόγια έχει ήδη (ή εξελικτικά) εισπράξει (άποψη μου) περίπου 900 εκατ. που της δίνουν ευελιξία παραγωγής πράγμα που δε συνυπολογίζεται στους αναλυτές αλλά σίγουρα από την ORSTED στη διαπραγμάτευση …έργου.
*Υψηλό 15ετίας για τη μετοχή της Alumil, το “γυρίζει” το…ματσάκι ο Γιώργος Μυλωνάς. Από κοντά και η Exalco (τύποις Βιοκαρπέτ), για τον Δημήτρη Καντώνια έχει…μαλλιάσει η γλώσσα μας. Όπως και για τον Απόστολο Βακάκη, Jumbo.
*Κέρδη ρεκόρ- γενναιόδωρα μπόνους. Έως την Δευτέρα 6 στελέχη του ομίλου Motor Oil θα έχουν γίνει πλουσιότερα. Πρόκειται για την διανομή 280 χιλιάδων μετοχών (δωρεάν) στους CEO Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη (τρέχουσα αξία 3,55 εκατ. ευρώ), 35.000 μετοχές έκαστος στους αναπληρωτές CEO Ιωάννη Ν. Κοσμαδάκη, Πέτρο Τζ. Τζαννετάκη (από €829.000) και από 20.000 μετοχές στα διευθυντικά στελέχη Μιχαήλ-Ματθαίο Στειακάκη, Θεοφάνη Βουτσαρά και Γεώργιο Προυσανίδη (από €474.000 έκαστος). Σημειωτέον πως πρόκειται για ίδιες μετοχές, χωρίς υποχρέωση διακράτησης για συγκεκριμένο διάστημα. Και πως να μην, όταν ο Όμιλος σημείωσε άλμα στα καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα 237,3 εκατ. ευρώ και τζίρο 3,3 δισ. ευρώ (πρώτο 3μηνο).
*Η LAVIPHARM τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον σημαντικό όγκο που άρχισε να σημειώνει, φαινόταν ότι θα πρωταγωνιστήσει άμεσα και θα εξελιχθεί σύντομα στο απόλυτο turnaround story! Σημαντική η συμβολή των Τάσου Αστυφίδη και Τζωρτζ Ελλιοτ. Στην Αθήνα, για λίγες ημέρες ο πρώτος- κάπου προς τα “νότια παραλιακά” τον πήρε χθες βράδυ το μάτι φίλου. Να υποθέσω πως, κάτι θα ετοιμάζει ο mr Ambrosia Capital. Από την πλευρά του Orasis, πάντως έχω καιρό να ακούσω κάτι.
*Ωστόσο, στο alert καθώς, το ράλι των μετοχών είναι αντιμέτωπο με μια νέα απειλή τις ερχόμενες εβδομάδες καθώς οι μεγαλύτεροι διαχειριστές ενεργητικού στον κόσμο ετοιμάζονται «ξεφορτωθούν» μετοχές αξίας έως και 150 δισ. δολαρίων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η JP Morgan προβλέπει ότι κρατικά επενδυτικά ταμεία και ασφαλιστικά ταμεία θα στραφούν στα ομόλογα για να επιτύχουν τους στόχους στάθμισης, στο μεγαλύτερο rebalancing από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η προσαρμογή μπορεί να επιφέρει «χτύπημα» ώς και 5% από τις τιμές των διεθνών μετοχών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναλυτή της JP Morgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου. Συνδυαστικά με την “αποστράγγιση” της ΕΚΤ, θέλει την προσοχή του.
*Σήμερα έχει: triple witching, rebalancing (FTSE/Russell) με Cenergy Holdings στον FTSE25 (εκτιμώμενες εισροές στα 200 εκατ.) και την Δευτέρα, αργία στην Wall Street.
*Δευτέρα-Τρίτη, κλιμάκιο της Moody’s, στην Αθήνα (και για τις τράπεζες), η προετοιμασία έχει γίνει από scouters. Κάτι ο καιρός (μα είναι καιρός αυτός…) κάτι η τραγωδία στην Πύλο (εθνικό πένθος κ.λ.π) με συνέπεια τα 3 από τα 4 προγραμματισμένα events που είχε γνωστή μου influencer, χθες Πέμπτη, να γίνει τελικά μόνον το ένα (στη Μεγάλη Βρεταννία). Είναι και αυτός ένας “δείκτης”, μην τον αγνοείς μου είπε.