Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό

Έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό

Έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. αναμένεται να φέρει φέτος ο τουρισμός προλειαίνοντας το έδαφος για μια ακόμα καλύτερη τουριστική χρονιά το 2022, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος από το βήμα του συνεδρίου «Next is Now».

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ Ρέτσο τα έσοδα την φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα φτάσουν με σιγουριά τα 10 – 10,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ρεαλιστές προβλέψεις κάνουν λόγο για 15 δισ. ευρώ το 2022. Η συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας και μετά το καλοκαίρι έως και τον Νοέμβριο για συγκεκριμένους προορισμούς, θα μπορούσε να ενισχύσει το ταμείο με 1,3-1,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας το τελευταίο τρίμηνο του έτους στο 65% της χρυσής χρονιάς του 2019. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε ήδη 8,75 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις. Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΕΤΕ υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε 10- 10,2 δισ. ευρώ που σημαίνουν συν 2 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Τα νούμερα είναι καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις του Απριλίου που έκαναν λόγο για ανάκτηση του 40% της κίνησης και των εσόδων του 2019. Σε αυτό συνετέλεσε σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, αφενός το έγκαιρο και με σχέδιο άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες – να θυμίσουμε ότι η χώρα άνοιξε τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες στα μέσα Μαΐου, και αφετέρου η αποκατάσταση της σύνδεσης της χώρας μας με την Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι υπήρχαν 7 πτήσεις από 4 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προγραμματισμός πτήσεων από Αμερική στην Ελλάδα ακόμα και από τις προπανδημικές χρονιές.

Οι υπερατλαντικές πτήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά και σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρώπης για την χώρα μας θα οδηγήσουν τον κλάδο σε ακόμα καλύτερα επίπεδα. «Ο στόχος που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά είναι 15 δισ. ευρώ και εκτιμούμε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικός, αν όχι απαισιόδοξος, όπως κι αν εξελιχθεί η πανδημία μέχρι το Μάρτιο σημείωσε ο κ. Ρέτσος χαρακτηρίζοντας πιθανό σενάριο το να τον ξεπεράσουμε. Βασικότερος λόγος γι’ αυτό είναι ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών και θεωρείται πλέον ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Στον αντίποδα βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος κι ότι η πανδημία δεν θα έχει περάσει του χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κρίνεται απαραίτητος τόσο ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος όσο και η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου της χώρας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολύ δημοφιλείς προορισμοί στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους.

«Μπορεί να μην μπορούμε να γίνουμε κορυφαίος προορισμός για σκιέρ της Ευρώπης, μπορούμε όμως να γίνουμε ένας προορισμός διακοπών περιπέτειας, περιηγητικού, μονοπατιών. Το συγκεκριμένο προϊόν από μόνο του δεν είναι δυνατό και δεν μπορεί να πουληθεί παγκοσμίως, αν όμως το διασυνδέσουμε με τον πολιτισμό μπορείς να προσελκύσεις τουρίστες με οικονομική αγοραστική δύναμη».

Εξίσου αναγκαίες βέβαια για να προωθήσει κανείς αυτό το εμπλουτισμένο προϊόν είναι και οι συνέργειες και η προβολή της χώρας με έναν διαφορετικό τρόπο.

«Η δημοσιονομική κρίση άνοιξε τον δρόμο για τις συνέργειες μεταξύ Ιδιωτικού και Δημοσίου, έχοντας περάσει από διάφορες φάσεις και είναι σημαντικό ότι τώρα ακούμε τους φορείς της Πολιτείας να μιλούν για πράγματα που μιλούσε ο ιδιωτικός τομέας πριν πολύ καιρό. Σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική ανάγκη από ποτέ για συνέργειες σε καθημερινή και ουσιαστική βάση για την Ελλάδα που είναι το 5ο πιο ισχυρό brand παγκοσμίως» κατέληξε ο κ. Ρέτσος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ