Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Έρχονται διαδικτυακά σεμινάρια στα σχολεία για τον Covid-19 και τα εμβόλια

Έρχονται διαδικτυακά σεμινάρια στα σχολεία για τον Covid-19 και τα εμβόλια

Τη διενέργεια διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) στα σχολεία όλης της χωράς δρομολογούνται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των γονιών για τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης  Covid-19. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου με θέμα την πορεία της πανδημίας, από το υπουργείο Υγείας.

Μαζί της ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι : « Προγραμματίζονται webinars στα σχολεία όλης της χώρας όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τους ειδικούς όλα όσα θέλουν να μάθουν για τα εμβόλια και τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που ξεκινάει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου οι ειδικοί εκτιμούν ότι γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε εικόνα για το πώς και πόσο θα επηρεάσει τη διασπορά της πανδημίας το άνοιγμα των σχολείων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής μάλιστα επανέλαβε ότι με τη χρήση της μάσκας, τη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ και τα ανοιχτά παράθυρα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς κατά 85% ενώ παράλληλα κάλεσε τους γονείς να εμβολιαστούν και να εφαρμόζουν σωστά τα self tests.

Εν αναμονή της άδειας για την  3η δόση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το θέμα της 3ης δόσης στο γενικό πληθυσμό εξετάζεται και δεν έχει αποφασιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία αναμνηστική δόση είναι χρήσιμη μόνο στα άτομα, στα οποία οι δύο πρώτες δόσεις δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές, όπως ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι τα διαθέσιμα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση και θανάτους και μετά από αρκετούς μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ενώ για τα self test ξεκαθάρισε ότι: «Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο, καθώς καθημερινά διεξάγονται δεκάδες χιλιάδες rapid tests περισσότερα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διεξάγονταν κατά μέσο όρο 90.000 test, πλέον ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 350.000».

Αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ: « Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει μειωθεί στις 207 ανά ημέρα και έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων κατά 12%. Πάντως, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Αττική

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι η πανδημία δείχνει να είναι σε ύφεση σε πολλές περιοχές, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα υψηλό φορτίο έχουμε σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία και Ηλεία. Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ειδικά για τις περιοχές που έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Πιερία (ποσοστό εμβολιασμού μόλις 40%).

Στην Αττική το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Δυτική Αττική, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα και δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφονται περισσότερες νέες μολύνσεις σε άτομα άνω των 50 ετών, σε σχέση με άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η αναπληρωτής υπουργός για ακόμη μια φορά κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες 50plus να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.