Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈρχεται κούρεμα «μαμούθ» στην αγορά των εντόκων

Έρχεται κούρεμα «μαμούθ» στην αγορά των εντόκων

Στις αρχές Ιουνίου, είναι προγραμματισμένο το «γύρισμα» ενός εκ των μεγαλύτερων εντόκων γραμματίων (και από πλευράς διάρκειας και από πλευράς ποσού) που έχει εκδώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η διάρκειά του είναι 52 εβδομάδων και το ποσό δανεισμού φτάνει στα 1,6 δις. ευρώ με την ημερομηνία έκδοσης να είναι η 9η Ιουνίου του 2023 και η ημερομηνία λήξης η 7η Ιουνίου 2024. Είναι ένα έντοκο που «ρολάρει» συστηματικά από το 2021 και τώρα αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα των αγορών.

Ο λόγος; Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει να δανειστεί ακόμη και… ένα δις. ευρώ λιγότερα κατά την ανανέωση περιορίζοντας το τελικό ποσό του δανεισμού στα 600 εκατ. ευρώ. Το ότι ο ΟΔΔΗΧ θέλει να περιορίσει την έκθεση της χώρας στα έντοκα γραμμάτια δεν είναι μυστικό. Οι κινήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αυτό δείχνουν. Για παράδειγμα, με το τελευταίο ετήσιο έντοκο που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου, η χώρα δανείστηκε 812,5 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο έντοκο του 2022 είχε αποδώσει 1 δις. ευρώ.

Η «είδηση» που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο έχει να κάνει με την απόφαση ο Οργανισμός να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά, κατεβάζοντας αισθητά το ποσό του δανεισμού ανά έκδοση. Μέχρι τώρα, «κουρεύονταν» περίπου 177,5 εκατ. ευρώ ανά έκδοση (σ.σ το ίδιο έγινε επίσης τον Μάρτιο με το 6μηνο έντοκο) και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε υπερδιπλάσια ποσά.

Γιατί καρφώνονται τα βλέμματα στο συγκεκριμένο ετήσιο; Διότι είναι η μεγαλύτερη έκδοση που βαίνει προς αντικατάσταση και μια από τις πρώτες στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθεί η νέα στρατηγική. Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ