«Την άλλη εβδομάδα περιμένουμε την έναρξη διαβούλευσης ενός εργαλείου που θα λύσει τα χέρια στους δικαστικούς λειτουργούς. Την Δευτέρα ή την Τρίτη καταθέτει η Κυβέρνηση σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία» αποκάλυψε ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με τον συνεργάτη της ΕΛ.ΑΣ που αναζητά τα ψηφιακά ίχνη των υπόπτων σε πολύκροτες υποθέσεις, ο νέος αυτός φορέας, με πρόεδρο τον Εφέτη, Κώστα Σαριώτη, «δίνει εργαλειοθήκη ολόκληρη στους δικαστικούς λειτουργούς ώστε να μπορούν να καλούν τεχνικούς συμβούλους την ώρα που πραγματεύονται μία υπόθεση».
Και όπως αποκάλυψε ο κ. Βασιλάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ «όλο αυτό το διάστημα η ανακρίτρια που χειρίζεται το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα δεν είχε δικαίωμα να καλέσει τεχνικό σύμβουλο για να συνδράμει επιστημονικά στην υπόθεση. Αυτό από την Τρίτη θα αρχίσει να γίνεται εφικτό».
Τομή στην Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πραγματογνώμονας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αυτό είναι μια επιταγή του ταμείου Ανάπτυξης χαρακτηρίζοντάς την αλλαγή αυτή ως «τομή στη δικαιοσύνη».
Όπως επισήμανε αυτό θα συνδράμει στο να γίνεται ευκολότερο το έργο των δικαστών για την τεκμηρίωση μιας υπόθεσης.
Για τη σημαντική αλλαγή που θα επιφέρει στην απονομή δικαιοσύνης η νέα αυτή διάταξη μίλησε και ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
«Όλες τις υποθέσεις που πηγαίνουν στις ιατροδικαστικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα τις χειρίζονται 24 άνθρωποι», τόνισε ο κ. Λέων. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
«Υποθέσεις σαν αυτή είναι αρκετές και δυστυχώς δεν πρέπει να υπάρχουν» συμπλήρωσε ο κ. Λέων αναφερόμενος στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.