Παγιώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στη χώρα σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή για σήμερα 18/9 διαμορφώθηκε στα 233, 53 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 21,4% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, Μάλιστα η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας να είναι σήμερα η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, που έχουν τιμές στα 249,5 ευρώ/MWh, την Κροατία ε 247,07 ευρώ/MWh και την Ιταλία με 246,65 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή για την περίοδο 11-17/10 διαμορφώθηκε στα 206,82 ευρώ/ MWh.
Νέα μέτρα
Στο φόντο αυτό διεύρυνση του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακή ακρίβειας εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα το όλο ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος των συζητήσεων που θα «τρέξουν» αυτήν την εβδομάδα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Να σημειωθεί ότι η καλή πορεία του ΑΕΠ που πλέον εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7% φέτος, δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη ενίσχυση της «εργαλειοθήκης» των μέτρων.
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας χθες στο ΟΡΕΝ και την πρωινή ζώνη ενημέρωσης ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας μέτρα για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια για ύδρευση και αποχέτευση που εξαρτώνται άμεσα από το ενεργειακό «ράλι». . Όπως τόνισε «οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών των δήμων. Σκοπός είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία- διαφορετικά- ενδεχομένως να ήταν και άνω του 15%, σε κάποιες περιπτώσεις».
Ταυτόχρονα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει εκταμιεύσεις «εξπρές» για το επίδομα θέρμανσης ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα ενεργειακής φτώχειας. Στόχος είναι να δοθεί η πρώτη δόση ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο και σε κάθ περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κύμα εκταμιεύσεων στο 2021.
Πάντως στην εκτίμηση ότι μπορεί και στο 2022 να υπάρξουν μέτρα για τα νοικοκυριά προχώρησε μιλώντας, χτες, στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και το 2022 απάντησε ότι «τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει είναι μέτρα για το 2021, τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό. Εάν με ρωτάτε αν θα είναι η κυβέρνηση ευαίσθητη με τα προβλήματα των ανθρώπων το 2022 όπως ήταν το 2020 και το 2021 απαντώ φυσικά θα είναι».
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπερκαλύπτει τις αυξήσεις από τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης
Επίσης χτες μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε ότι θα λειτουργήσει και η γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» στην οποία θα απευθύνονται τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τα έξοδα επανασύνδεσης ρεύματος, αλλά και την πληρωμή του για κάποιο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπ. Περιβάλλοντος ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ ευρώ». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.»