Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΈρευνα της BayWa r.e.: Ο πλανήτης θερμαίνεται το ενδιαφέρον για το κλίμα...

Έρευνα της BayWa r.e.: Ο πλανήτης θερμαίνεται το ενδιαφέρον για το κλίμα κρυώνει

Οι συζητήσεις στο διαδίκτυο εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP28 έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 73% σε σχέση με αυτές για τη διάσκεψη COP26.

Παρά το γεγονός ότι το 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, οι διαδικτυακές συζητήσεις για την κλιματική κρίση μειώθηκαν σημαντικά από το 2022 (-12%). Αυτό προκύπτει από μελέτη της Brandwatch, που ανατέθηκε στην εταιρεία από την BayWa r.e., με περισσότερα από 41 εκατομμύρια στοιχεία δεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης από περισσότερους από 7 εκατομμύρια μοναδικούς συντάκτες.

Με τη διάσκεψη COP28, η έρευνα έδειξε ότι οι συζητήσεις για το κλίμα στο διαδίκτυο πριν από τη διάσκεψη έχουν μειωθεί κατά 73% σε σχέση με την COP26. Ταυτόχρονα, οι αναφορές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τον αντίκτυπό της στη ζωή μας γίνονται ολοένα και πιο πυκνές. Οι διαδικτυακές συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 342% από την προηγούμενη χρονιά, ήταν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερες από αυτές για την κλιματική κρίση το 2023.

Τα τελευταία δύο χρόνια μετά από την COP26, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία έγινε γνωστή και ως «η καλύτερη τελευταία ευκαιρία στον κόσμο». Καθυστέρησε λόγω Covid, και τελικά πραγματοποιήθηκε αναδεικνύοντας ότι οι αλλαγές είναι σημαντικές και η ανάγκη επείγουσα. Τα αποτελέσματα εμπεριείχαν αναθεωρημένες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα, επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτεταμένες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων, επενδύσεις στη χρηματοδότηση για το κλίμα και πολλά άλλα. Ωστόσο, ενώ σημειώθηκε πρόοδος, δεν ακολούθησαν δράσεις που να αντανακλούν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασής μας, και αυτό έχει γίνει πλέον θέμα για τη διάσκεψη της COP.

Όσον αφορά στο τι αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη, βλέπουμε πως οι δύο διασκέψεις COP αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους, με τη διάσκεψη COP26 να έχει 1,6 εκατομμύρια αναφορές τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξή της και η COP28 να έχει περίπου 425.000 κατά την ίδια περίοδο. Αυτά τα στοιχεία είναι ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τη διάσκεψη COP27 του 2022, η οποία είχε 680.000 αναφορές κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο πριν την έναρξη.

Όσον αφορά στο ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο στους ανθρώπους και όχι η κλιματική αλλαγή.

Ένα θέμα που έχει κυριαρχήσει το 2023 είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Με την εμφάνιση του ChatGPT και άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ο κόσμος έχει δει τις ικανότητες αυτών των τεχνολογιών να αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Και όχι μόνον τον τρόπο με τον οποίον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη δυνατοτήτων εξοικονόμησης χρόνου στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στο πώς μπορεί να μας μιμηθεί, ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό, αναπόφευκτα οδήγησε σε πολλές συζητήσεις γύρω από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη ζωή, σε σύγκριση με την κλιματική αλλαγή.

Οι αναφορές της τεχνητής νοημοσύνης σε συνάρτηση με «το τέλος του κόσμου» είναι 8% υψηλότερες από τις αντίστοιχες αναφορές για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές για την κλιματική κρίση σε αυτό το πλαίσιο έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο (-23,5%) από το 2022. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο βλέπουν σημαντική άνοδο των φυσικών καταστροφών, ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτή είναι μόνον η αρχή αυτών των κλιματικών φαινομένων και η Έκθεση AR6 Κλιματική Αλλαγή 2023 της IPCC υπογραμμίζει πως η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε μια «κρίσιμη στιγμή της ιστορίας».

Ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. σχολίασε: «Σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται να αναλάβουμε δράση για το κλίμα, η συζήτηση μειώνεται – με το διάλογο να επικεντρώνεται περισσότερο στις ενδεχόμενες απειλές για την ανθρώπινη ύπαρξη παρά στις αυξανόμενες κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, τις οποίες βιώνουμε στις μέρες μας παγκοσμίως όλο και πιο συχνά.

Αυτό που είναι εξίσου ανησυχητικό είναι ότι αυτή η συρρίκνωση της συζήτησης συμβαίνει εν όψει της μεγαλύτερης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, η οποία έχει ως αποστολή την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αναμφισβήτητα αναδεικνύει το έλλειμμα εμπιστοσύνης ή και ενδιαφέροντος για το κατά πόσο μπορούν να ενεργοποιηθούν δράσεις στη διάσκεψη COP28 τη στιγμή που αυτές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η διάσκεψη COP28 πρέπει να προσφέρει ένα παγκόσμιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο με άμεση εφαρμογή. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και τη συνεργασία των χωρών, όταν κινδυνεύουν να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η πίστη στην ικανότητα της διάσκεψης της COP να προσφέρει ταχεία και μεταρρυθμιστική αλλαγή, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απειλή, θα πρέπει να επανακτηθεί μέσα από δράσεις».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ