Να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός στους υγειονομικούς αλλιώς να μην μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους. Αυτό ζητάει από το υπουργείο Υγείας η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με αφορμή την εκτεταμένη ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Μεταξά» η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους χρόνιους πάσχοντες που επισκέπτονται τακτικά τα νοσοκομεία για τις θεραπείες τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση: «Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που παραμένει από επιλογή ανεμβολίαστο, προς ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί».
Τέτοια περιστατικά προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας γενικότερα, τονίζει η ένωση και συνεχίζει: «Ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, καθώς δε γνωρίζουν αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου που βρίσκονται και έρχονται σε στενή επαφή είναι εμβολιασμένο κατά της COVID-19. Μια τέτοια, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διάσταση έρχεται να προστεθεί στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της υγειονομικής αυτής κρίσης, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να είναι υψηλότερος από ποτέ και την πίεση στις ΜΕΘ να είναι ασφυκτική».
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν3418/2005): «Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε πως τα εμβόλια αποτελούν την αδιαμφισβήτητη ασπίδα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η στάθμιση λοιπόν που καλείται το Υπουργείο Υγείας να κάνει βρίσκεται βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές σταθμίσεις μεταξύ αντιτιθέμενων δικαιωμάτων και αγαθών. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός των υγειονομικών οφείλει να εξασφαλισθεί, ως διοικητική προϋπόθεση για την εργασία τους, στο μέτρο που έτσι προστατεύεται η υγεία χρόνιων ασθενών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα» όπως τονίζει η Ένωση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΑΕ αναγνωρίζει τη συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία, με θάρρος, αυταπάρνηση και ενσυναίσθηση. Ωστόσο «δηλώνουμε πως όλοι έχουμε ακέραιη την προσωπική μας ευθύνη, καθώς βρισκόμαστε κι εμείς στην ίδια μάχη. Μόνο η πρόβλεψη για τακτικά rapid test στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ, δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα διαιωνίζει στερεότυπα και ιδεοληψίες, οι οποίες δε βοηθάνε επουδενί στο στόχο που όλοι έχουμε θέσει».
Ρ. Μελά