Έντονα αντιδρούν οι Έλληνες εφοπλιστές στις εξελίξεις με τις αυθαίρετες και αιφνιδιαστικές αλλαγές τιμολογιακής πολιτικής στα περάσματα του Βοσπόρου, ζητώντας την παρέμβαση των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, μέσω επιστολής που έστειλε η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).
Η απόφαση της Τουρκίας να αυξήσει τα τέλη διέλευσης από τον Βόσπορο κατά 400% και μάλιστα από τις αρχές Οκτωβρίου προκαλεί τεράστια αναστάτωση σ’ όλη τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς πρόκειται για αυξήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ούτε «πατάνε» σε κάποιο αντικειμενικό δεδομένο ως προς το εύρος τους.
Όπως ισχυρίζονται οι εφοπλιστές, η απόφαση εκτός από αιφνιδιαστική, υπερβαίνει τα όρια του προβλέψιμου και ως εκ τούτου απειλεί να εκτροχιάσει ήδη υπογεγραμμένα ναυλοσύμφωνα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) επισημαίνεται ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι «αιφνιδιαστική και πρωτόγνωρη» και «πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου και κατ’ επέκταση την ναυτιλία».
Η ΕΕΝΜΑ με σχετική επιστολή της προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητά την άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελληνική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί ευρύτερης ατζέντας και ως εκ τούτου η άμεση παρέμβαση μπορεί να μην αποτελεί επιλογή, σε αυτή τη φάση.
Πάντως η ΕΕΝΜΑ χαρακτηρίζει την αύξηση από την πλευρά της Τουρκίας υπέρμετρη, ενώ υπογραμμίζει πως δημιουργούνται τεράστια προβλήματα διαχείρισης στα ήδη ναυλωμένα και συμφωνημένα ναύλα αλλά και στα υπό ναύλωση πλοία και ειδικά στα πλοία της shortSea ναυτιλίας που πραγματοποιούν ιδιαίτερα συχνές διελεύσεις.
Επίσης η ΕΕΝΜΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς, προσπαθώντας να διευρύνει το μέτωπο πίεσης στην Άγκυρα. Η Ένωση των Εφοπλιστών επιλέγει να θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στην λειτουργία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Η υπόθεση θα μπορούσε να τεθεί σε αρκετά φόρα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.