Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ένας (επιδημιολογικά) δύσκολος χειμώνας

Ένας (επιδημιολογικά) δύσκολος χειμώνας

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη, διότι προ των πυλών βρίσκεται ένας δύσκολος χειμώνας, καθώς τόσο ο κορονοϊός όσο και η γρίπη βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, μια συνύπαρξη εποχικής γρίπης και Covid-19, όσο και το ενδεχόμενο έλευσης νέων μεταλλάξεων και στελεχών του κορωνοϊού, προκαλεί «πονοκεφάλους» στην επιστημονική κοινότητα. Οι υποπαραλλαγές B4/5 της Όμικρον που κυριάρχησαν το καλοκαίρι εξακολουθούν να ευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά κερδίζουν έδαφος νεότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον εντοπίζονται από τους επιστήμονες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις προηγούμενες ημέρες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού, ενώ οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λάβουν όλες τις δόσεις του εμβολίου, καθώς και του επικαιροποιημένου, ώστε να μη φτάσουν στις ΜΕΘ», αναφέρουν οι επιδημιολόγοι εξηγώντας παράλληλα πως «εάν κάνει όλες τις δόσεις και το επικαιροποιημένο, έχει υποκείμενα νοσήματα και είναι μεγάλης ηλικίας, μπορεί να νοσηλευτεί, αλλά δεν θα κάνεις τις επιπλοκές σε μεγάλο ποσοστό», πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για αύξηση λοιμώξεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως η COVID-19 παραμένει μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν τρία χρόνια αφότου κηρύχθηκε ως τέτοια.

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ κήρυξε για πρώτη φορά την COVID-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να βοηθήσει να επισπευσθεί η έρευνα, η χρηματοδότηση και διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου να αναχαιτισθεί η ασθένεια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει τους τελευταίους μήνες πως ενώ οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται σε κάποια μέρη του κόσμου, οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν την εγρήγορσή τους και να ωθούν για εμβολιασμό τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

“Παρ΄όλο που η δημόσια αντίληψη είναι πως η πανδημία έχει τελειώσει σε κάποια μέρη του κόσμου, παραμένει ένα γεγονός δημόσιας υγείας που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά και έντονα την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού”, ανέφερε η επιτροπή του ΠΟΥγείας.

Η επιτροπή σημείωσε πως αν και ο αριθμός των θανάτων ανά εβδομάδα είναι ο μικρότερος αφότου ξεκίνησε η πανδημία, παραμένει ακόμη υψηλός σε σχέση με άλλους ιούς.

“Αυτή η πανδημία μας εξέπληξε πριν και μπορεί να μας εκπλήξει και πάλι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥγείας Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η τελευταία εβδομάδα αναφοράς

Σημειώνεται πως κατά την τελευταία εβδομάδα αναφοράς (10 Οκτωβρίου 2022 – 16 Οκτωβρίου) καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα COVID-19 (5.295 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 8% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.351 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 193, 23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 968 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 138, 10% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 74 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 95.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 (10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -5% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.426 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,96% σε σύνολο 694.171 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 99.167 δείγματα (-1% εβδομαδιαία μεταβολή). Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 16 Οκτωβρίου 2022 , στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 12.791.198 (7μερος μ.ό.: 9.765, -2% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 83.439.471 δείγματα (7μερος μ.ό.: 89.402, -1% εβδομαδιαία μεταβολή).»