Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈλλειψη φαρμάκων: Που εντοπίζεται το πρόβλημα- Έρχεται «πακέτο» μέτρων από την Κομισιόν

Έλλειψη φαρμάκων: Που εντοπίζεται το πρόβλημα- Έρχεται «πακέτο» μέτρων από την Κομισιόν

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η εξάπλωση των ιώσεων (και) στην χώρα μας, με τα νοσοκομεία ήδη να δέχονται μεγάλες πιέσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση συναγερμού για την οποία οι ειδικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους εδώ και λίγους μήνες για τον τρέχοντα χειμώνα.

Ωστόσο, η έξαρση των ιώσεων είχε και σαν αποτέλεσμα να «σημάνει» συναγερμός και ως προς τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, καθώς αντιβιωτικά, εισπνεόμενα φάρμακα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και παιδικά σιρόπια βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλη έλλειψη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εν λόγω ζήτημα, καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι σε ένα κομμάτι υπάρχει πλήρης υποκατάσταση, καθώς οι πολίτες μπορεί να μην βρίσκουν επώνυμα σκευάσματα, αλλά βρίσκουν γενόσημα και σιγά-σιγά η κατάσταση ομαλοποιείται και στα επώνυμα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα εισπνεόμενα, όπου εκεί έχουμε μικρότερη παραγωγή, ωστόσο γίνονται συνεχείς εισαγωγές και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί», όπως είπε, δηλώντας όμως πως ομαλοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, -ελλείψεις υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και ευρωπαϊκό-, αλλά η διαδικασία συνεχώς θα βελτιώνεται.

Στην εκτίμηση ότι, εκτός απροόπτου, η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προχώρησε, μέσω της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Η λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης

Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρει σε ανάρτησή του: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει για τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία όταν υπάρχει έλλειψη κάποιου επωνύμου σκευάσματος».

Ο ΕΟΦ, Αρμόδια Αρχή για την εποπτεία της επάρκειας της φαρμακευτικής αγοράς, αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ενημερώνει το κοινό σχετικά με τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορεί να προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ τρόπο διάθεσής τους.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας».

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τα φάρμακα ανά κατηγορία.

Μόνο ηλεκτρονικά οι ιατρικές συνταγές

Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποφασίστηκε για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, καθώς στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων. Χειρόγραφη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  • Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
  • Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Η χειρόγραφη συνταγή, πάντως, θα καταχωρίζεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

Θα πληροί, δε, τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Κομισιόν: Ετοιμάζει «πακέτο» μέτρων για την επάρκεια σε φάρμακα

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει νέο πακέτο προτάσεων νομοθετικών αλλαγών και νέα φαρμακευτική στρατηγική με στόχο την προσβασιμότητα και την επάρκεια φαρμάκων.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επιφυλακή και ότι η πανδημία δεν έχει λήξει. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανή έξαρση» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος και ανέφερε ότι η εικόνα της Κίνας δεν είναι ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα και συντονισμός των κρατών-μελών.