Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ"Έκλεισε" το deal μαμούθ στον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ

“Έκλεισε” το deal μαμούθ στον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων σε μια συμφωνία μέσω μετοχών, ή στα 253 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα με το CNBC, στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pioneer θα λάβουν 2,3234 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από τη συγχώνευσή της με τη Mobil, μετατρέποντας τον ενεργειακό γίγαντα, τον κορυφαίο παραγωγό στην πιο παραγωγική περιοχή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Exxon και της Mobil, 8η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα με βάση τα έσοδα, ευελπιστεί να επεκτείνει το αποτύπωμά της στη λεκάνη Permian, τη μεγαλύτερη περιοχή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ (4,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα το 2019). Η Pioneer, με χρηματιστηριακή αξία 50 δισ. δολαρίων, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου μετά τη ChevronCorp. και την ConocoPhillips στη λεκάνη Permian, μια περιοχή που εκτείνεται στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό και είναι η πιο περιζήτητη για την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Exxon είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ με παραγωγή κατά μέσον όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Τόσο η Exxon όσο και η Pioneerανέφεραν κέρδη-ρεκόρ το 2022 –56 δισ. δολαρίων και 8 δισ. δολαρίων αντίστοιχα– μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ