Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆ. Μάνη: Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για τους...

Ά. Μάνη: Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, θα διαθέτει εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Αυτό σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή της στο 4ο Emerging Tech Forum, που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA). 
Επίσης, ανέφερε ότι ήδη υλοποιείται το έργο για την ίδρυση Κέντρου Ικανοτήτων για τους Ημιαγωγούς, με χρηματοδότηση ενωσιακών και εθνικών πόρων, και ως αρμόδια υφυπουργός για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της διασύνδεσης της τεχνολογίας με τη βιομηχανική παραγωγή.  
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η γενική γραμματεία Βιομηχανίας συμμετείχε ενεργά, με την υποβολή απόψεων και θέσεων στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους Ημιαγωγούς.

Συγκεκριμένα, η κ. Μάνη ανέφερε: «Οι ημιαγωγοί είναι το απαραίτητο δομικό στοιχείο όλων των ψηφιακών προϊόντων, και αποτελούν προαπαιτούμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν την ανάγκη χάραξης πολιτικής για τους ημιαγωγούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η πρόκληση αυτή είναι και δική μας ευκαιρία. Στο υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχαμε ενεργά στο Chips Act, όμως τώρα πλέον στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη βιομηχανία σημαντικό πυλώνα της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας μας». Όπως συμπλήρωσε η ίδια, σε πρόσφατο νομοσχέδιο η επεξεργασία των πρώτων υλών που συνδέονται με τους ημιαγωγούς είναι πλέον στις στρατηγικές επενδύσεις.

Στην συζήτηση που ακολούθησε σε πάνελ, με συμμετέχοντες τον πρόεδρο της HETiA, Εμμανουήλ Ζερβάκη και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της DG Connect, Θωμά Σκορδά, η κ. Μάνη ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον σχεδιασμό μικροκυκλωμάτων, διαθέτει επίσης ταλαντούχους επιστήμονες και ο στόχος είναι η περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευσή τους, ώστε να στελεχωθούν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.

Τέλος, τόνισε, ότι στόχος είναι να καταστεί  η χώρα μας πρωτοπόρος στην καινοτομία και στην τεχνολογία, στην κατεύθυνση που δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες μάλιστα ανακοίνωσε ότι η χώρα μας είναι μια από τις επτά χώρες της ΕΕ όπου θα δημιουργηθούν τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ