Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Άρθρο-ύμνος του Nature για την Ελλάδα, τον Covid-19 και την Τεχνητή νοημοσύνη

Άρθρο-ύμνος του Nature για την Ελλάδα, τον Covid-19 και την Τεχνητή νοημοσύνη

Ένα εξαιρετικό άρθρο όπου υμνείται η Ελλάδα για τον τρόπο που αξιοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας φιλοξενεί το διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό Nature. Το άρθρο μάλιστα  παροτρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της χώρας μας.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Greece used AI to curb COVID: what other nations can learn” (Η Ελλάδα χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ελέγξει τον Covid: Tι μπορούν να μάθουν τα άλλα κράτη)  https://www.nature.com/articles/d41586-021-02554-y και αναφέρεται στον “έξυπνο” αλγόριθμο EVA, που έφτιαξαν Έλληνες ειδικοί, και αξιοποίησε με επιτυχία η ελληνική κυβέρνηση στον έλεγχο των εισερχομένων ταξιδιωτών για τον ιό. Με απλά λόγια, ο αλγόριθμος τροφοδοτούνταν με τα επιδημιολογικά δεδομένα όλων των χωρών και προσδιόριζε ποια άτομα είχαν αυξημένο ρίσκο μόλυνσης με βάση συγκεκριμένους δείκτες.

Όπως αναφέρει το άρθρο, “Λίγους μήνες μετά την πανδημία του COVID-19, ο ερευνητής Κίμων Δρακόπουλος έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της χώρας για να ρωτήσουν εάν χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.

Ο ερευνητής Κίμων Δρακόπουλος.

Ο Δρακόπουλος εργάζεται στην επιστήμη δεδομένων (data science) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και κατάγεται από την Ελλάδα. Προς έκπληξή του, έλαβε απάντηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε λίγες ώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία είχαν εφαρμόσει εκτεταμένους περιορισμούς τον Μάρτιο, να επιτρέψουν την επανέναρξη των μη βασικών ταξιδιών από τον Ιούλιο του 2020 και η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε βοήθεια για να αποφασίσει πότε και πώς θα ανοίξει ξανά τα σύνορα.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει όλους τους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μια επιλογή ήταν να δοκιμάσει ένα δείγμα επισκεπτών, αλλά η Ελλάδα επέλεξε να δοκιμάσει την πρόταση του Δρακόπουλου, που αξιοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη (AI)”.

Μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2020, με τη βοήθεια του Δρακόπουλου και των συναδέλφων του, οι αρχές ξεκίνησαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να καθορίσει ποιοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν στη χώρα για να εξεταστούν για COVID-19. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η μηχανική μάθηση ήταν πιο αποτελεσματική στον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων από ό, τι ήταν τυχαίες δοκιμές ή δοκιμές με βάση τη χώρα προέλευσης ενός ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών, κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου, το σύστημα εντόπισε 2 έως 4 φορές περισσότερους μολυσμένους ταξιδιώτες από ό, τι οι τυχαίες δοκιμές. Ο εξελιγμένος αλγόριθμος παρουσιάζεται εκτενώς στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature ( https://www.nature.com/articles/s41586-021-04014-z ) .