Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆντεξαν οι πωλήσεις υπολογιστών το 3ο τρίμηνο

Άντεξαν οι πωλήσεις υπολογιστών το 3ο τρίμηνο

Ανοδικό παραμένει το momentum στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία κινήθηκε οριακά ανοδικά το 3ο τρίμηνο του 2024. Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η αγορά πέτυχε θετικό πρόσημο, αν και οριακό όπως αναφέρει ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Canalys, κατά 1% ετησίως το 3ο τρίμηνο του 2024. Παρά τη μικρή αύξηση κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2024, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά το επόμενο έτος, λόγω της ανάγκης ανανέωσης των εγκατεστημένων βάσεων Windows PC, πριν από τη λήξη της υποστήριξης των Windows 10.

Οι νέοι επεξεργαστές, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη από την Intel, την AMD και την Qualcomm, προσφέρουν σημαντικά κίνητρα για την αναβάθμιση παλαιών υπολογιστών”, αναφέρουν οι αναλυτές και προσθέτουν: “Αν και η ζήτηση από τους καταναλωτές παραμένει χαμηλότερη, η εορταστική περίοδος του 2024 προβλέπεται να φέρει προσφορές και εκπτώσεις, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις πωλήσεις προς το τέλος του έτους”.

Το 3ο τρίμηνο του 2024, οι συνολικές αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών και σταθμών εργασίας ανήλθαν στα 66,4 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατηγορία των φορητών υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των φορητών σταθμών εργασίας) παρουσίασε άνοδο 2,8%, φτάνοντας τις 53,5 εκατ. μονάδες, ενώ οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (συμπεριλαμβανομένων των σταθμών εργασίας) μειώθηκαν κατά 4,6%, φτάνοντας τα 12,9 εκατ. μονάδες.

Ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις

Ο Ishan Dutt, κύριος αναλυτής της Canalys, επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της αγοράς είναι πλέον σε εξέλιξη, με τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν ισχυρή ζήτηση, καθώς απομένει μόνο ένας χρόνος για την αναβάθμιση σε Windows 11, πριν από τη λήξη της υποστήριξης των Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025.

Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, με το 54% των συνεργατών του καναλιού της Canalys να προβλέπει ανάπτυξη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2ο εξάμηνο του 2024, αισιοδοξία, η οποία επιβεβαιώνεται από τη μέχρι σήμερα πορεία της αγοράς.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές

Η Lenovo κατέλαβε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς με 16,5 εκατ. αποστολές, σημειώνοντας αύξηση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η HP ακολούθησε με σταθερή ανάπτυξη και 13,5 εκατ. μονάδες. Η Dell διατήρησε την τρίτη θέση, αν και σημείωσε πτώση 4%, φτάνοντας τις 9,8 εκατ. μονάδες.

Αντίθετα, η Asus παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών, με 15,8%, ενώ η Apple κατέγραψε μείωση 17,5%, φτάνοντας τις 5,1 εκατ. μονάδες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ