Τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σχολίασε στο MEGA ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.
«Κανείς δεν περίμενε ότι θα κατέρρεε άμεσα ο αφγανικός στρατός. Βλέπουμε σκηνές Σαϊγκόν του 1975, όταν οι Αμερικανοί έστελναν ελικόπτερα για να εκκενώσουν όπως όπως την πόλη. Στόχος των Αμερικανών είναι να μετατρέψουν την κατάσταση από Σαϊγκόν σε Δουνκέρκη. Θα πάνε άλλοι 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν τις επόμενες μέρες για να οργανώσουν την έξοδο» σημείωσε.
Όπως τόνισε, τα γεγονότα αποτελούν «σαφή αποτυχία της Δύσης» η οποία «προσπάθησε τόσα χρόνια να περάσει ένα άλλο μοντέλο και δεν τα κατάφερε. Αυτή τη στιγμή ταπεινωτικά προσπαθεί να πάρει τους ανθρώπους και τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν».
«Τον Φεβρουάριο του 2020» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, «υπογράφηκε στην Ντόχα συμφωνία Αμερικανών και Ταλιμπάν για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ταλιμπάν και Αμερικανών. Για αυτό πιστεύουν οι Αμερικανοί ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εκκένωση της Καμπούλ. Μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου είναι 20μέρες. Η σημειολογία παίζει ρόλο. Οι Αμερικανοί θέλουν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου να αντιστρέψουν την εικόνα. Να δείξουν ότι υπάρχει ομαλή έξοδος από το Αφγανιστάν και ότι τα πράγματα είναι υπό σχετικό έλεγχο».
«Οι Αμερικανοί επενέβησαν στο Αφγανιστάν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την Αλκάιντα. Ο Πραγματικός τους στόχος ήταν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, το οποίο συνορεύει με Ιράν, Πακιστάν και είναι κοντά σε Ρωσία και Κίνα. Αυτή τη στιγμή το γεωστρατηγικό σχέδιο καταρρέει. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να βασιστούν σε μια πολυμερή διπλωματία που δεν ακολουθούσαν τόσα χρόνια» πρόσθεσε.
Σχετικά με τους Ταλιμπάν, έκανε λόγο ότι «οι Ταλιμπάν του 2021 δεν είναι οι Ταλιμπάν του 2001. Επιζητούν τη διεθνή νομιμοποίηση, όμως δεν μπορούν να αλλάξουν και τη φύση τους».
Ακόμα, αναφέρθηκε στις προσφυγικές ροές που αναμένεται να υπάρξουν από το Αφγανιστάν.
«Κρίσιμος παράγοντας το Ιράν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία οι Αφγανοί. Πρέπει να εντοπίσουμε τη βοήθεια σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει να βοηθηθούν αυτές οι χώρες. Ταυτοχρόνως, παίρνουμε τα μέτρα μας και ενισχύουμε την προστασία μας για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ροές προς την χώρα μας» κατέληξε.