Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο το focus στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Συνωστισμός ξένων ισχυρών επενδυτών

Όλο το focus στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Συνωστισμός ξένων ισχυρών επενδυτών

Εβδομάδα… ΔΕΗ η τρέχουσα για όλη την εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά, καθώς στη γενική συνέλευση της Τρίτης 19/10 οι μέτοχοι της Επιχείρησης καλούνται να αποφασίσουν τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 750 εκατ. ευρώ. Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τους όρους της πώλησης.

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ της ΔΕΗ, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά σχήματα που ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, σε μια συγκυρία εξελίξεων και διεργασιών σε όλο τον κλάδο της ενέργειας διεθνώς. Αυτά τα επενδυτικά σχήματα βλέπουν το project ως μεγάλη ευκαιρία, σε μια συγκυρία που όλα τα assets της χώρας είναι περιζήτητα.

Μάλιστα, χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο υπερκάλυψης έως και τρεις φορές του ποσού των 750 εκατ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης λοιπόν, δεν αποκλείεται – τελικώς – η αύξηση κεφαλαίου να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Πολλά από τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού και funds που ενδιαφέρονται για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, έχουν ήδη «χτίσει» κάποια σχέση από προηγούμενες κινήσεις, καθώς είχαν μπει στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης εντός του 2021.

Πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά σχήματα όπως CVC Capital, Blackrock, Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (που ήδη ελέγχει το 6,50% της ΔΕΗ), αλλά και πολλά άλλα που είχαν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό ομόλογο όπως EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest, Union Investments κ.α.

Αν η γενική συνέλευση δώσει την έγκρισή της για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, η διαδικασία του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών αναμένεται αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο σε όλη την αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων αυτή την περίοδο εστιάζει σ’ αυτό το projects, εξού και το «στέγνωμα» των συναλλαγών.

Η μετοχή έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά στις εξελίξεις όλο το τελευταίο διάστημα. Η μετοχή υποχώρησε κατά 18% το Σεπτέμβριο μετά τη διαρροή των εξελίξεων για την ΑΜΚ, όμως το μήνα Οκτώβριο έχει εξαιρετική εικόνα. Από τις έντεκα συνεδριάσεις κλείνει θετικά στις δέκα, έχοντας άνοδο 9,63%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 8,99 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,08 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, ρόλο στη βελτίωση της εικόνας της μετοχής παίζουν τα σενάρια και οι αναλύσεις που θέλουν τη ΔΕΗ να έχει καλές πιθανότητες εισαγωγής στο δείκτη MSCI Standard, μετά την ΑΜΚ που θα εκτοξεύσει και την κεφαλαιοποίηση. Κάτι που αν γίνει, θα σημάνει σημαντικές (extra) εισροές στη μετοχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ