Το 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του έτους. Με αυτό το δεδομένο και με «όπλο» την αισιοδοξία που δημιουργεί η αποκλιμάκωση των τιμών, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει σχέδιο σημαντικής ενίσχυσης της ρευστότητας των νοικοκυριών πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς μάλιστα να επηρεαστεί περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η ιδέα είναι απλή: όλα τα ψηφισμένα και κοστολογημένα μέτρα που είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα ώστε να γίνει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά. Σημαντική διότι τα ποσά θα είναι μεγάλα: μια γενναία δόση από το επίδομα θέρμανσης μέσα στον Δεκέμβριο που θα ξεπεράσει τα 100-150 εκατ. ευρώ (ήδη πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν καύσιμο για να είναι έτοιμοι με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα), η επιταγή ακρίβειας με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που θα φανεί με την μισθοδοσία ή τη σύνταξη του Ιανουαρίου που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο αλλά και η καταβολή των αυξήσεων επίσης στους συνταξιούχους που δικαιούνται δόση από τα αναδρομικά του «νόμου Βρούτση».
Πώς θα συμπληρωθεί το σκηνικό; Με την επίσπευση της καταβολής των αυξήσεων του 7% στους συνταξιούχους. Κάτι που κανονικά θα έπρεπε να γίνει από τον Απρίλιο για να έχει σχηματιστεί πλήρης εικόνα όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού. Με νομοθετική ρύθμιση, θα δοθεί η δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις αυξήσεις των συντάξεων βάσει των εκτιμήσεων για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης μέσα στο 2022.
Στόχος, εφόσον καταστεί και τεχνικά εφικτό, οι αυξήσεις να δοθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου δηλαδή και αυτές μέσα στον Δεκέμβριο. Κάθε «μηνιάτικο» είναι τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης, ποσό που θα έρθει να προστεθεί στα υπόλοιπα ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό της ρευστότητας.